Una exposició a Moià proposa explorar la memòria col·lectiva del tèxtil

"Amnèsia per Abundància" de l'artista María Rosa Aránega, organitzada per A cobert, es mostrarà a la Sala el Casal

Maria Rosa Aránega
Maria Rosa Aránega | Lourdes Casademont / ACN
Redacció
15 de maig del 2024
Actualitzat el 16 de maig a les 8:01h

El proper dissabte 18 de maig a les 12 del migdia, la Sala El Casal de Moià s'omplirà d'història, memòria i reflexió mitjançant una amalgama d'elements orals, textuals i fotogràfics amb l'exposició Amnèsia per Abundància de l'artista María Rosa Aránega, organitzada per l'espai de pensament crític i creació artística de Moià, A cobert. L'obra d'Aránega convida a un viatge a través de les indústries tèxtils catalanes, destacant el seu paper com a precursores del moviment obrer i subratllant les narratives femenines de comunitat i treball.

Amnèsia per Abundància no és només una exposició d'art, sinó una immersió en les capes profundes de la memòria col·lectiva. Aránega, amb el seu característic ús del grafit i el paper, construeix un relat no lineal que es desplega des de diverses fonts documentals. L'obra posa de manifest la importància de la immigració, especialment andalusa, en el creixement econòmic de la regió, i convida a reflexionar sobre les implicacions socials, polítiques i culturals del sector tèxtil.

A més a més, A cobert ofereix un extens programa d'activitats associades a l'exposició a càrrec de la mediadora artística Auri Alós, des de tallers multidisciplinaris per a joves fins a trobades per a compartir records entre gent gran i passejades col·lectives per a cartografiar records a la capital del Moianès. Així mateix, en col·laboració amb la cooperativa Kult i la llibreria Grau, A cobert ha coorganitzat una conversa titulada Art i memòria oral. Pràctiques artístiques al voltant del passat recent que comptarà amb la participació de l'artista, i de la curadora i crítica d'art Amanda Cuesta. La conversa tindrà lloc a la llibreria Grau de Moià el dia 18 de maig a les 6 de la tarda.

Aquest projecte s'ha desenvolupat gràcies a la beca de residència Teixir la memòria, un programa que impulsa la creació artística en diàleg amb la història i la memòria col·lectiva. Durant el mes d'investigació a Moià, l'artista ha recorregut a testimonis orals d'extreballadores de les fàbriques Cal Comadran i Industrial Ausetana, documents històrics de l'arxiu de Moià, a la memòria familiar pròpia, així com a bibliografia i articles periodístics sobre les vagues i el sindicalisme a la Catalunya Central per a oferir-nos-en la seva lectura, per a tornar-nos la memòria, a través de l'exposició Amnèsia per Abundància.

Arxivat a