La sala el Casal de Moià, al carrer Sant Antoni, 12, acollirà durant quatre dies l'exposició Detenerse, desbordarse de Krystel Cárdenas i Francisca Etchegaray i comissionada per Nerea Campo, el 10, 16 i 17 de novembre de 2/4 de 12 a les 2 del migdia, i el 15 de novembre de 6 de la tarda a 8 del vespre. La seva inauguració tindrà lloc el 9 de novembre a les 12 del migdia. L'entrada és lliure.
El projecte d'investigació artística Detenerse, desbordarse és el resultat de mesos de residència al Moianès i a la Cerdanya, on les artistes contemporànies Krystel Cárdenas i Francisca Etchegaray han integrat la seva pràctica amb els coneixements, relats i materials dels pobles que les han acollit. Aquesta exposició exemplifica com l'art contemporani no només pot inspirar-se en el territori, sinó arrelar-hi, contribuint a la dinamització d'aquests espais i ajudant a recuperar el seu llegat cultural.
Dins el marc de la beca de residència artística Remeis, organitzada per A cobert i Entorns -espais de creació del Moianès i Lles de Cerdanya, respectivament-, Cárdenas i Etchegaray han dut a terme una investigació innovadora i compromesa amb el territori i els seus habitants. A través d'una mirada crítica i poètica, les artistes exploren la connexió entre la natura, el cos humà i els sabers col·lectius que persisteixen en l'àmbit rural. Aquesta iniciativa demostra el valor de les residències artístiques en entorns rurals com a motor d'innovació cultural i de desenvolupament de narratives arrelades en els coneixements locals.
La pràctica artística de Krystel Cárdenas se centra en l'aigua com a element principal de la seva investigació. A Moià, on l'escassetat d'aigua ha marcat sectors com la indústria tèxtil, Cárdenas explora el vincle entre l'aigua, el territori i els sabers tradicionals a través de processos de solidificació amb cera. Les seves obres ofereixen una reflexió visual sobre el fràgil equilibri entre l'ésser humà i el medi natural.
Francisca Etchegaray, per la seva banda, amb la seva fotografia analògica s'endinsa en les arrels culturals de Músser, un petit poble de la Cerdanya amb menys de 50 habitants, explorant la memòria col·lectiva i la presència dels objectes quotidians que custodien relats i coneixements locals. A través de fotografies que capturen la relació entre les mans i eines com el ganivet, símbol de protecció i arrelament en la vida rural, Etchegaray transforma aquests elements en testimonis artístics que enllacen la comunitat amb el seu entorn.
Aquesta exposició ofereix una finestra a les pràctiques artístiques contemporànies, alhora que reivindica la importància d'integrar aquestes pràctiques en els entorns rurals, contribuint a enfortir el vincle amb les seves arrels. La presència d'artistes en investigació a aquests territoris fomenta la recuperació del patrimoni local i enriqueix el diàleg intergeneracional.