D'anecdòtica a tercera sensibilitat: l'extrema dreta fa forat a Manresa

La suma d'Aliança Catalana i Vox només és superada pel PSC i per Junts a la capital del Bages

Santiago Abascal i Sílvia Orriols, les dues cares de la mateixa moneda
Santiago Abascal i Sílvia Orriols, les dues cares de la mateixa moneda | Pere Fontanals
14 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:23h

De percentatges pràcticament anecdòtics quan es presentaven partits feixistes com la Falange, al 16,12% dels votants a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge. Els vots a l'extrema dreta s'han disparat a Manresa comici rere comici fins a convertir-se en una força, en el seu conjunt, capaç de competir contra els partits tradicionals. De fet, la suma dels vots d'Aliança Catalana i Vox d'aquest diumenge, ha superat els que ha aconseguit Esquerra, i s'ha quedat a cinc punts del PSC i ja a més distància, a tretze, de Junts.

En la suma de la votació a aquestes dues forces, Manresa és la tercera ciutat de més de 50.000 habitants amb més vot xenòfob, amb el 16,12%, a poques centèssimes de Reus, amb el 16,36%, i de Lleida, amb el 16,24%. Si s'amplia l'objectiu als municipis de més de 20.000 habitants, la capital del Bages baixa a la novena posició d'una llista que encapçala Figueres amb el 21,92% de sufragis per a Aliança Catalana o Vox.

Si només es mira la força d'extrema dreta catalanista, Aliança Catalana, Manresa lidera el rànquing entre les poblacions de més de 50.000 habitants, amb un 9,42% dels vots per al partit de Sílvia Orriols, i entre les de més de 20.000 habitants es troba en quarta posició d'entre 68 municipis, només per darrere d'Olot, Figueres i Manlleu.

En canvi, si es fa una observació espanyolista, el percentatge de vots que s'ha endut Vox a Manresa es queda en el 6,7%, un percentatge important, però que tot just situa Manresa en la cinquanta-dosena posició entre els municipis de més de 20.000 habitants.