Manresa, 30 de novembre de 2024. Manresa ha relligat aquest dissabte la memòria històrica de l'independentisme popular manresà com a un dels principals punts de referència del país, amb la situació dels moviments de revolta actual, amb la vista posada en el futur i amb la voluntat que serveixi de punt d'inflexió i de trobada intergeneracional. L'Aplec Alimara, que ha reivindicat la vigència de la lluita de fa 35 anys, quan un atemptat de l'extrema dreta va causar estralls al Casal del carrer Guimerà i quan la ciutat va convertir la Pista Castells en l'epicentre de la festa compromesa amb el Rock Antirepressiu, ha servit d'anunci, també, de la creació del Casal Independentista de Manresa.
Manresa acull aquest dissabte l'Aplec Alimara amb activitats fins ben entrada la matinada, però que ha tingut a la tarda el seu acte polític central en un Teatre Conservatori ple, per on han passat històrics militants com Carles Castellanos, Joan Garriga, Titot, Teresa Mas o Pere Bascompte, i també d'actius del moviment actual manresà com Alba Gual, Roser Alegre o Nil Saladich, a banda de la música de Fera Ferotge.
Precisament, Saladich ha anunciat l'inici del projecte de creació del Casal Independentista de Manresa amb la voluntat que es converteixi en un espai de referència per a l'independentisme d'esquerres i revolucionari. Segons ha explicat, el projecte neix de la inquietud per disposar d'espais de trobada permanents que connectin diferents generacions i ajudin a conformar una identitat col·lectiva al voltant dels símbols, visió i projectes de l'independentisme històric, aquell que neix d'arrels socialistes i antifeixistes.
Més enllà del fonament teòric, el Casal s'ubicarà al centre de la ciutat i comptarà amb un bar-restaurant a la planta baixa que obrirà diàriament, i una planta superior equipada amb una sala d'actes, espais de reuions, treball i magatzem.
L'Aplec Alimara continua durant la nit amb un sopar de pintxos i Rock Antirepressiu a El Sielu.