Comencen una recollida de signatures contra la zona de baixes emissions de Manresa

L'origen de la mobilització ha estat en un grup de Whatsapp, però aquest dilluns ja han repartit fulls en comerços i tallers de la ciutat

Recullen signatures contra la ZBE de Manresa
Recullen signatures contra la ZBE de Manresa | Arxiu
30 de setembre de 2024, 20:04
Actualitzat: 02 d'octubre, 8:57h

Un grup de veïns del Bages i alguns del Berguedà que tenen relació laboral o d'estudis amb Manresa han començat a recollir signatures contra la zona de baixes emissions (ZBE) que va aprovar el ple d'aquest mes de setembre i que començarà a implementar-se a partir de l'1 de gener de 2025, tot i que amb moltes excepcions.

La iniciativa va partir d'un grup de Whatsapp de trànsit que, davant la notícia, es va indignar, i "per no col·lapsar-lo" van decidir crear-ne un d'específic, segons ha explicat l'impulsor de la recollida de signatures Manel Díaz. De seguida va començar a créixer i actualment hi ha 470 persones.

A banda del debat telemàtic, aquest dissabte, els impulsors del grup es van reunir per decidir quines mesures engegaven per fer sentir la seva queixa per la creació d'una zona de baixes emissions "que abraça tota la ciutat". De la reunió va sortir-ne la idea de fer la recollida de signatures.

Aquest dilluns s'han posat en marxa i han deixat fulls per recollir signatures i cartells a comerços i tallers mecànics, i també han enganxat cartells als plafons de la ciutat. "Les botigues tenen fulls per a les signatures, les reivindicacions i la protecció de dades", ha explicat Díaz, qui ha insistit que "volem fer-ho per vies legals".

Mapa d'afectació de la Zona de Baixes Emissions de Manresa. Grafisme: AjM
Mapa d'afectació de la Zona de Baixes Emissions de Manresa. Grafisme: AjM

Demanen que l'Ajuntament es retracti de la implementació de la zona de baixes emissions o que la reformuli, ja que consideren que "hi ha molts cotxes sense etiqueta que han d'entrar a la ciutat per anar a treballar o estudiar o per fer compres". Entre les queixes del col·lectiu hi ha la "dificultat d'arribar amb cotxe a diversos equipaments de la ciutat, les multes que se'n derivaran i l'afectació econòmica que hi haurà a nivell local".

El grup no s'ha posat un termini per recollir les signatures, però quan les tingui, vol demanat una entrevista amb el regidor de Mobilitat, Carles García, per lliurar-les. "No descartem altres mètodes de pressió i reivindicació, com organitzar una manifestació", ha advertit.