Els Comuns es reuneixen amb Moianès pel decreixement

Durant la trobada, van donar el seu suport a l'aturada de l'ampliació de l'escorxador

El candidat de Comuns-Sumar al Bages, Albert Marañón
El candidat de Comuns-Sumar al Bages, Albert Marañón | Comuns
Redacció
27 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:55h

El candidat del Bages de Comuns-Sumar, Albert Marañón, i la candidata del Moianès, Montse Clapers, s'han reunit a Moià amb membres de la Plataforma pel decreixement del Moianès per explicar el contingut de la llei de sequeres i donar el seu suport a l'aturada de l'ampliació de l'escorxador.

Per als candidats, mentre duri la sequera i no es normalitzi la situació de l'aigua, "no es poden fer noves concessions o ampliacions a negocis privats, mentre exigim restriccions a la ciutadania i als petits agricultors i petits ramaders".

En aquest sentit, fa uns mesos, els Comuns del Bages, a través d'una proposta de resolució al Parlament i una moció al Consell Comarcal, van intentar, sense èxit. que el Govern aturés la tramitació de peticions de nova concessió de recursos hídrics de la depuradora de Manresa cap a ICL Súria i que, paral·lelament, s'establís un pla de regadiu per garantir la viabilitat dels cultius dels horts de Manresa.

Clapers ha explicat que el Moianès també està patint un episodi de sequera que ja dura més de tres anys i que "és una de les comarques de Catalunya on hi ha més municipis que s'abasteixen de pous i aqüífers", és a dir, que no estan connectats a la xarxa general, i exposa que "amb aquesta sequera i el canvi climàtic es pot complicar, i molt, l'abastiment". Per aquest motiu, rebla, "no s'entén que a Moià es vulgui ampliar l'escorxador, que actualment ja suposa el 25% de l'aigua que es gasta a Moià, segons dades del mateix Ajuntament".

Marañón, també lamenta que el govern modifiqués el pla de sequera deixant "en mans dels ajuntaments l'autorització final sobre quines piscines poden obrir a l'estiu" i ho situa com un exemple més de la "manca d'actuació" del govern al llarg d'aquests tres darrers anys.

Llei de sequeres i més inversió

En aquest sentit, ha anunciat que els Comuns sí que volen fer de la lluita contra la sequera una prioritat, i per això proposen desplegar des del Govern una "llei de sequeres", que situï que l'aigua "és per viure i no per fer-hi negoci", amb l'objectiu de fer un repartiment d'aquest bé escàs amb criteris de justícia social i ambiental. Per aquest motiu, diu que la llei contemplarà, d'una banda, una moratòria per aturar determinats projectes industrials com l'ampliació de l'escorxador de Moià o els nous usos d'aigua regenerada, que preveu la indústria minera a la comarca del Bages i, de l'altra, l'assignació de pressupost per desencallar inversions en dessaladores, recuperació d'aqüífers, reparació de canonades..., "per pal·liar la desinversió de fa més de 15 anys a Catalunya".

Arxivat a