El segon debat electoral de Manresa comença a mostrar les propostes dels candidats

Entren en joc les municipalitzacions de serveis, les connexions amb Barcelona o la promoció d'habitatges socials, entre d'altres temes tractats aquest divendres

11 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:53h
Els nou candidats en el debat electoral organitzat pel Col·legi de Periodistes
Els nou candidats en el debat electoral organitzat pel Col·legi de Periodistes | Laura Coletas
La sala d'actes de l'Institut Lluís de Peguera ha estat l'escenari del segon debat electoral, que arriba només dos dies després del primer cara a cara entre els nous candidats. Moderat pels periodistes Jordi Morros i Francesc Serrat, ha comptat amb la presència de nou dels deus candidats que es presenten. Vox n'ha quedat exclòs. El debat, que s'ha dividit en tres grans blocs, ha estat organitzat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes conjuntament amb Ràdio Manresa-Ser, Canal Taronja TV i Regió7.

L'atzar ha estat el que ha determinat l'ordre de les intervencions així com la posició dalt l'escenari en la qual es trobaven els diferents candidats. De dreta esquerra, Marc Aloy (ERC), Ana Querol (Manresa en Comú), Marc Olivé (Primàries Manresa), Carmelo Plaza (Podem Manresa), Valentí Junyent (Junts per Manresa), Andrés Rojo (Ciutadans), Felip González (PSC), Roser Alegre (Fem Manresa) i Joan Comas (PP). 

Algunes de les preguntes escollides són les que han fet arribar els ciutadans al Col·legi de Periodistes, així com als diferents mitjans que han participat en aquesta sessió. 
La projecció de la ciutat, la municipalització dels serveis, transports públics i connexions, seguretat, el català a les escoles i polítiques d'habitatge han estat part dels temes que s'han tractat en el primer bloc. 

Municipalitzacions, connexions, escola, urbanisme...

La majoria han coincidit en la necessitat de municipalitzar alguns serveis com ara la zona blava. Roser Alegre, en aquest sentit, ha manifestat que una de les propostes que plantegen en el seu programa és la municipalització "de tants serveis com es pugui". La candidata, tot i així, creu que la zona blava "ha d'esperar a que s'acabi la concessió" i que donaran prioritat a altres serveis que es poden municipalitzar, com ara els serveis de neteja i manteniment dels edificis municipals o la creació d'una funerària municipal. 

Seguint en la mateixa línia, Ana Querol de Manresa En Comú ha defensat la idea que "urgeix un pla de mobilitat a la ciutat, un pla per aparcar més el cotxe i fer una ciutat més propera i pensada per a les persones". 

Pel que fa al transport públic i les connexions entre Manresa i Barcelona, ERC, Fem Manresa i Junts per Manresa aposten per la millora i l'increment en termes seguretat de les infraestructures existents. En aquest sentit, Junyent creu que cal "reduir la durada del temps del viatge entre Manresa i Barcelona i augmentar-ne la freqüència". El candidat del PP, Joan Comas, s'ha permès banalitzar sobre el tema parlant de la durada del viatge "en helicòpter", comentari que ha generat rialles entre els assistents. 

Marc Olivé, candidat de Primàries Manresa, ha remarcat que "ningú d'aquesta taula pot esperar que arribi res de Madrid per a millorar les infraestructures". Olivé creu que la solució passa per gestionar-nos els propis ingressos i això passa per aconseguir la independència del país.

Per al candidat del PSC, Felip González, és important "anar a buscar inversió, anar a buscar activitat econòmica per dinamitzar la ciutat, des dels potencials que té la comarca". 

L'escola i el tema lingüístic també han estat presents en el debat. Al respecte, Andrés Rojo ha assenyalat que "no hi ha llibertat perquè els pares puguin escollir en quin idioma poden estudiar els seus fills". El candidat insisteix en el bilingüisme i la necessitat de no tenir "aules de primera i de segona". 

En matèria d'urbanisme i en paraules de Valentí Junyent, "cal apostar per un urbanisme de proximitat, dotant els barris d'equipaments bàsics i necessaris". En Comú Podem ha retret al candidat de Junts per Manresa la poca feina feta durant l'últim mandat i que "no han tingut en compte la visió de diversitat a la ciutat". 

En aquest sentit, Ana Querol demana una "Manresa més verda, amb una aposta per a la transformació energètica, reduint el cotxe a la ciutat amb més espais per a la bicicleta". El candidat d'ERC, Marc Aloy, ha defensat la transformació de la ciutat fent-la més "amable, accessible, verda i inclusiva". 

El candidat de Podem, Carmelo Plaza, ha sorprès tots als assistents amb la seva proposta de creació de 1.500 habitatges nous. No ha estat gens clar a l'hora de concretar on s'havien de construir i com s'havien de finançar. La resta d'alcaldables han manifestat que és una proposta del tot inviable.

Respecte al tema de l'habitatge, Roser Alegre ha posat èmfasi en la necessitat de rehabilitar pisos socials i promoure'n el lloguer. 

Preguntes creuades

En el segon bloc del debat els diferents candidats han entrat en un torn de preguntes entre ells. Finalment, en l'última part de la sessió, cada representant ha diposat d'un minut per defensar el seu programa i animar als votants a confiar en la seva candidatura. 

Per al candidat d'ERC, cal construir una ciutat dinàmica, per a tothom, que tingui en compte la diversitat entre les persones, més verda, més viva. "Una ciutat que, en definitiva, retorni el somni de l'època republicana, on Manresa era una ciutat puntera".

Per a Roser Alegre, Manresa es mereix un canvi. Aposten per una política d'esquerres transformadora. Volen treballar per fer una ciutat de les persones, i no de ciment, de la mà dels moviments i les entitats socials.

En el torn de Ciutadans, Andrés Rojo reclama una ciutat més oberta, més atractiva, més moderna, amb un canvi de lideratge. Ha de ser una ciutat capaç d'atreure nova indústria, nous serveis i cal innovació, per a créixer i generar poder econòmic. També preveu millorar les polítiques socials, d'igualtat, de família i d'educació.

Valentí Junyent es presenta "amb la fortalesa d'un equip renovat. Considerem que tenim l'experiència, el lideratge i les possibilitats per a poder afrontar alguns dels canvis que no hem pogut fer en els darrers temps". "Incrementar el sòl industrial, aplicar l'ordenança de civisme, pensar amb les persones grans, pensar en quines places públiques de residència es poden incrementar i a on a la ciutat i crear espais més propers al ciutadà".

Marc Olivé defensa que la seva candidatura "representa un autèntic apoderament democràtic de tots els manresans". Es dirigeixen a "totes les persones lliuren que volen recuperar el poder, que volen ser informades i decidir sobre el què passa als seus barris". Es comprometen a retre comptes periòdicament als ciutadans. "Volem que Manresa passi a ser una ciutat liderada per tots".

Felip González ha clos les intervencions afirmant que "tots els que hem participat en aquest debat volem el millor per Manresa des de la diferència, des de la diversitat d'opinions". Aposten per atendre millor les persones grans, facilitar la mobilitat, i millorar els espais públics. 

Propers jocs i debats

Els candidats es tornaran a trobar aquest diumenge 12 de maig a "El joc dels candidats". El concurs entre membres de les diferents candidatures, organitzat pel Col·legi de Periodistes amb el suport del Galliner, tindrà lloc a les 12h del migida. 

El tercer debat, organitzat per la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i el Drets de la Gent Gran, serà el proper dimarts 14 de maig.