El grup municipal Fem Manresa denuncia la inexistència d'informadors ambientals a peu de carrer coincidint amb la implantació del nou model de recollida selectiva. Per a la candidatura de l'oposició, els informadors a peu de carrer haurien de ser una "figura clau" en la campanya comunicativa sobre el nou model de recollida, ja que permetrien tenir un contacte directe amb la població i facilitar una adaptació més ràpida i eficient del conjunt de manresans i manresanes al canvi de sistema. No només explicant el nou funcionament i resolent dubtes, sinó també recollint queixes i propostes per millorar el model.
Tot i valorar positivament la tasca comunicativa feta, des de Fem Manresa s'assenyala que "no ha estat suficient", com demostren les queixes de part del veïnat per falta d'informació o per bosses al peu dels contenidors en alguns punts on ja s'ha aplicat el nou model de recollida. "És normal que la transició entre l'anterior model i l'actual no sigui immediatament perfecta, però hi ha situacions que s'haurien pogut mitigar i fins i tot evitar amb un equip d'informadors ambientals a peu de carrer", afirmen des de la candidatura. "Malauradament, les xerrades no permeten arribar a tota la ciutadania, ja que bona part d'ella no hi assisteix perquè li és impossible, perquè no les prioritza o perquè no se n'assabenta. I, en alguns casos, existeix una barrera lingüística que complica entendre el nou funcionament, però aquesta es podria superar millor amb el contacte directe".
Per tot això, Fem Manresa defensa la necessitat d'apostar decididament pels informadors ambientals a peu de carrer. Una visió, assenyalen, que en el passat compartia el govern. "El 2023, el govern parlava de la necessitat de disposar d'aquests informadors per garantir la bona aplicació del nou model. Desgraciadament, han acabat fent un canvi de rumb que és un error", declaren des de la candidatura.
Més enllà de la campanya comunicativa, des de Fem Manresa també asseguren que es mantindran a l'expectativa per veure com evoluciona el nou model de recollida, especialment després de les repetides queixes per part dels treballadors del servei. El gener passat, la CGT (sindicat amb més representació al comitè de FCC Medioambiente, empresa concessionària de la recollida) tornava a denunciar la manca de recursos, personal i maquinària per poder aplicar el nou model en condicions, a més també de la precarietat en les noves contractacions. "El 2022, quan vam ser l'únic grup que va votar en contra d'adjudicar el nou contracte de recollida de residus i neteja viària a FCC, ja vam denunciar que un 40% de la plantilla tindria contractes precaris", recorden des de la candidatura. "I, si l'Ajuntament no pressiona perquè les condicions dels treballadors millorin, el nou model no funcionarà".