Fem Manresa denuncia la inacció de propietaris i Ajuntament als habitatges del Centre Històric

La candidatura exigeix al govern municipal que esgoti totes les mesures possibles perquè els propietaris compleixin amb el dret de conservació i de funció social dels habitatges

Roda de premsa de Fem Manresa a l'entrada del carrer Sant Andreu
Roda de premsa de Fem Manresa a l'entrada del carrer Sant Andreu | Fem Manresa
19 de juny del 2024

Fem Manresa va dur a terme una roda de premsa davant de la Fonda Roser - Manila, el segon dels blocs esfondrats aquestes darreres setmanes, per denunciar la manca d'acció en l'estat de conservació dels habitatges del Centre Històric, una inacció per part "de massa propietaris", segons denuncien, que bé perquè "no hi veuen un negoci rendible o perquè no poden assumir la despesa de rehabilitació", no han prioritzat cuidar els seus immobles.

Des de la candidatura han assegurat que "després de dècades durant les quals governs de tots colors han permès que els propietaris es desentenguessin dels seus edificis al Barri Antic i a la resta del Centre Històric, ara ens cauen a trossos". Un exemple més que, quan les coses es deixen guiar pel mercat, pels interessos privats i no pel bé comú, acaben malament.

Després dels dos esfondraments en habitatges del Barri Antic, amb una diferència de dotze dies entre un i altre, Fem Manresa considera que es fa evident que és urgent actuar i fer-ho de forma contundent. "El dret a la propietat d'uns pocs no pot passar per sobre el dret a tenir un habitatge digne ni el dret a la ciutat de tots els manresans", van afirmar. En aquest sentit, manifesten que s'ha d'exigir que els "propietaris compleixin amb la funció social de l'habitatge i, per tant, compleixin amb la seva obligació d'assegurar un bon manteniment i conservació dels immobles".

"Durant dècades, governs de tots colors s'han dedicat a fer estudis i plantejar propostes, però sense arribar a materialitzar-ne cap de concreta", han raonat. Això, ha acabat portant a un Centre Històric "empobrit, amb un parc d'habitatges molt deficient i degradat, amb entre un 20% i un 25% d'habitatges buits". Sumant-hi també la xifra creixent de locals comercials buits, que la candidatura ha denunciat anteriorment.

Des de Fem Manresa consideren que no és suficient que després d'aquests dos esfondraments el govern de l'Ajuntament hagi anunciat que es posarà en contacte amb els propietaris, ja que es va massa tard. "Cal que se sancioni als propietaris que ignoren les seves responsabilitats, esgotar totes les mesures legals perquè a mitjà i llarg termini es reverteixi l'abandonament del Centre Històric". I, afegeixen, que el que és urgent és que es defineixi una proposta clara per dignificar el centre de Manresa, prioritzant millorar la vida dels seus veïns i no ser un aparador per al benefici privat.

Pel que fa a accions a prendre, han exposat les mesures que creuen que s'haurien de seguir a partir d'ara, començant per fer un pla d'inspecció de tots els edificis del Centre Històric per conèixer quina és la situació actual. En segon lloc, plantegen una reforma urbanística, que garanteixi la seguretat i preservi el patrimoni històric, i feta amb participació ciutadana. Al mateix temps, esgotar les vies legals perquè els propietaris compleixin amb la seva responsabilitat de conservació: és a dir, sancionar els propietaris negligents que no compleixin amb el deure de manteniment dels edificis. En cas que la propietat no dugui a terme les actuacions de reparació pertinents, l'Ajuntament les hauria d'assumir de forma subsidiària, cobrant a la propietat l'import de la reparació. Finalment, esgotades totes les vies, l'Ajuntament s'ha de reservar el dret d'expropiació en aquells edificis que ho consideri necessari, per dedicar-los a habitatge de lloguer social o assequible.

Per acabar, també van anunciar que entraran una pregunta al ple d'aquest dijous per tal de demanar explicacions de les accions que s'havien dut a terme, i quines, en el cas dels dos edificis esfondrats recentment.