El passat 28 d'octubre, NacióManresa va publicat que 371 persones -actualment 380- no haurien pogut accedir aquest 2024 als cursos de català presencials organitzats a Manresa pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) Montserrat. És en aquest context que el grup de l'oposició Fem Manresa reclamarà al ple municipal de dijous reforçar els cursos de català a la ciutat. Amb la moció presentada per la candidatura, es posen sobre la taula diferents compromisos, com vetllar perquè el CNL compti amb els recursos necessaris per atendre la demanda d'aprenentatge i ampliar places de formació, o facilitar espais municipals gratuïts per a entitats que promoguin l'ús social del català, entre d'altres.
Després d'uns anys en què la pèrdua de parlants de català s'ha accentuat al país "per la manca d'incentius per utilitzar la llengua en el dia a dia i per l'hegemonia cultural de la llengua espanyola", des de Fem Manresa veuen necessària una "resposta contundent i compromesa" per part dels governs i de la societat civil per revertir la tendència. Consideren que un element que dificulta canviar aquesta dinàmica és la insuficiència de recursos per satisfer la demanda de persones que volen aprendre i millorar la seva competència en català. Les 380 persones que haurien quedat fora dels cursos del CNL a Manresa -convertint la ciutat en la tercera de Catalunya amb més llista d'espera per aprendre català- "és un exemple més d'una manca d'oferta que, segons Òmnium Cultural, es donar arreu del país". El maig del 2024, des d'aquesta entitat, s'assenyalava que fins a 2,3 milions de persones estarien interessades a aprendre català, però les places de formació al Principat serien unes 120.000.
Per començar a revertir aquesta dinàmica, per potenciar el coneixement i ús de la llengua catalana com a element clau de cohesió social, inclusió i identitat col·lectiva, Fem Manresa portarà al ple municipal de novembre diverses propostes. En primer lloc, que l'Ajuntament vetlli perquè el Consorci per a la Normalització Lingüística Montserrat compti amb els recursos necessaris per atendre la demanda d'aprenentatge del català a Manresa, i assegurar que s'amplien les places de formació per a garantir l'accés a totes les persones que vulguin aprendre la llengua.
En segon lloc, que el consistori destini recursos municipals per a la creació d'espais de conversa i d'aprenentatge informal del català, facilitant espais municipals gratuïts per a les entitats i col·lectius que promouen l'ús social del català, així com garantir la seva continuïtat i ampliació.
Fem Manresa també proposa realitzar una campanya de sensibilització i difusió activa de tots els recursos d'aprenentatge de català disponibles a la ciutat, assegurant que tota la ciutadania, especialment els col·lectius nouvinguts, tingui accés a informació clara i completa sobre els cursos i espais de pràctica lingüística.
Per últim, la moció demana instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a ampliar l'oferta de cursos de català amb el compromís de cobrir totalment la demanda existent, garantint que totes les persones tinguin una plaça assignada en els programes de formació lingüística.
Per la candidatura, la defensa i promoció del català és una qüestió de justícia lingüística, cultural i social, i és responsabilitat de les institucions públiques i de tota la societat garantir-ne la preservació i fomentar-ne l'ús i el coneixement. "Sense una acció decidida i immediata", assenyalen des de Fem Manresa, "el català corre el risc de perdre la seva centralitat en la vida quotidiana, amb conseqüències irreversibles per al nostre futur col·lectiu".