Junts per Manresa demanarà al ple suport a la reforma del Codi Penal per combatre la multireincidència

El grup municipal proposarà que es recolzi la proposta legislativa que Junts per Catalunya ha presentat al Congrés

Ramon Bacardit amb altres regidors de Junts en una imatge d'arxiu
Ramon Bacardit amb altres regidors de Junts en una imatge d'arxiu | Aina Font Torra / Arxiu
Redacció
18 de novembre de 2024, 19:49
Actualitzat: 20:45h

El grup municipal Junts per Manresa presentarà al ple d'aquest dijous una moció per donar suport a la proposta legislativa presentada al Congrés dels Diputats per Junts per Catalunya que inclou modificacions al Codi Penal, a la Llei d'Enjudiciament Criminal i a altres normatives vinculades a la seguretat ciutadana. Aquesta iniciativa busca abordar la multireincidència delictiva, especialment en delictes lleus com furts o robatoris, que genera una sensació d'impunitat i deteriora la confiança de la població en el sistema.

Propostes per combatre la multireincidència

Junts subratlla que la proposta legislativa presentada al Congrés inclou mesures clau com la modificació del Codi Penal per considerar la multireincidència un agreujant, fins i tot en delictes lleus, i crear el tipus agreujat per furt de dispositius mòbils com ara telèfons, tablets o ordinadors. També demana l'increment del nombre de jutges d'adscripció territorial a Catalunya, passant dels 35 actuals a 70, per reduir el col·lapse judicial.

La proposta legislativa al Congrés també contempla que els ajuntaments puguin exercir l'acció penal en casos de furts, complementant l'acció del Ministeri Fiscal, i millorar la gestió i transferència de dades dels registres administratius de suport a l'administració de Justícia.

La multireincidència, un problema creixent a Catalunya

Segons Ramon Bacardit, cap del grup municipal de Junts a Manresa, "la multireincidència delictiva és un problema que afecta greument la seguretat ciutadana, ja que molts delinqüents reincidents continuen actuant amb impunitat per la lentitud i les mancances del sistema judicial". Bacardit recorda que, tot i les modificacions legislatives introduïdes el 2022, "els resultats han estat insuficients", i el treball policial "no és efectiu" fins que hi ha una sentència ferma, un procés "que pot trigar anys o fins i tot no arribar mai".

Junts també alerta del col·lapse judicial denunciat per la magistrada degana dels Jutjats de Barcelona, qui assenyala que els judicis de furts, que s'haurien de celebrar en un termini màxim de 10 o 15 dies, es programen amb retards de fins a un any. Aquesta situació agreuja la percepció d'inseguretat entre la ciutadania i incrementa la sensació d'impunitat.

A més, el pla Tremall dels Mossos d'Esquadra, policia espanyola i policies locals ja va advertir el 2022 que 283 persones multireincidents van ser detingudes 2.270 vegades només a Barcelona, implicades en més de 5.600 delictes. "Aquesta situació no només afecta les zones urbanes, sinó també les rurals, on la reiteració de furts de productes i material agrícola és un problema diari", apunta Bacardit.

La seguretat ciutadana com a dret fonamental

Bacardit subratlla que la seguretat és un dret fonamental vinculat a la dignitat i llibertat de les persones. "És imprescindible que el sistema judicial i policial donin resposta a les demandes de seguretat de la ciutadania", remarca. "No fer-ho agreuja la percepció d'inseguretat i alimenta discursos populistes que erosionen els valors democràtics".