La Festa Major Alternativa 2024 aguantarà a la plaça Puigmercadal

Els organitzadors han manifestat que "la privatització de l'espai públic suposa una amenaça directa a l'accés lliure i igualitari a llocs de reunió, expressió, creació i mobilització"

Roda de premsa de presentació de l'FMA de Manresa 2024
Roda de premsa de presentació de l'FMA de Manresa 2024 | Alternativa
Redacció
02 de juliol de 2024, 20:37

La Festa Major Alternativa (FMA) d'enguany arriba a les 33 edicions. Del 24 d'agost a l'1 de setembre, s'han programat diverses propostes que ompliran els dos espais ja consolidats: La Terrasseta, a la plaça de la Música i la Plaça Puigmercadal, després dels dubtes dels darrers mesos. L'organització també ha apostat per continuar portant diverses propostes en aquestes dues places de la ciutat sota el lema de la FMA 2024: Construïm 1, 2, 3… 1.000 Alternatives!

Davant les queixes dels veïns de Cal Jorba, els organitzadors han manifestat que "la privatització de l'espai públic suposa una amenaça directa a l'accés lliure i igualitari a llocs de reunió, expressió, creació i mobilització. Per això, volem manifestar el nostre ferm rebuig a qualsevol intent de coartar el nostre dret a la ciutat. Els espais públics són més que simples llocs físics; són els escenaris on es desenvolupa la nostra vida col·lectiva, on es disputen els usos de la ciutat, on emergeix la lluita entre classes, on ens reunim per compartir idees i convertir-les en acció. La privatització d'aquests espais en limita l'accés i converteix allò que és de tots, en un privilegi per a uns pocs".

A més, també han volgut destacar la importància de la cultura popular com a part fonamental de la "vida cultural i social de les nostres ciutats". La música en viu, els espais de conflicte, de trobada i de celebració de la lluita "són una poderosa eina per a la cohesió i la transformació radical de la societat". Per això han inisistit que "els defensarem amb dents i ungles".

Des de l'FMA reivindiquen "més de 30 anys de lluita i celebració, més de 30 anys d'esperança i combat per uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes. Més de 30 anys assenyalant les contradiccions inherents a la lògica de l'acumulació, l'espoli i la mercantilització de la ciutat, la cultura i la celebració. Des d'ara i des d'aquí, ens comprometem amb totes les manresanes a continuar celebrant la Festa Major Alternativa 30, 100, 1000 anys més, a seguir celebrant l'esperança i la lluita per una societat de lliures i iguals".

Els organitzadors han volgut animar als manresans "a sumar-se, com cada any, a la celebració, però també a la lluita; des de l'educació popular, el sindicalisme, el feminisme, la llibertat sexual i de gènere, el dret a l'habitatge, l'antiracisme, la defensa de la llengua i la llibertat del nostre poble".

La programació de la FMA 2024

Pel que fa a la programació d'enguany, del 24 al 28 d'agost l'activitat es trobarà a La Terrasseta (Plaça de la Música), un espai acollidor obert durant les tardes on es portaran a terme actes de diferents disciplines com ara un taller de ioga, concerts, un bingo musical, monòlegs i xerrades, entre d'altres. El tret de sortida continuarà sent amb el popular Cercatasques que recorrerà el Barri Antic acompanyat d'una xaranga el dissabte 24, i durant els següents dies s'organitzaran activitats per a colles i per a tots els públics.

A partir de dijous 29, l'activitat es traslladarà al que, des de fa 33 anys, és el centre neuràlgic de l'Alternativa: la Plaça Puigmercadal. Com a novetat, dijous 29 hi haurà una cercavila que recorrerà el Barri Antic des de La Terrasseta a cap aquesta Plaça, on s'iniciaran els concerts de nit amb el sopar popular.

Diferents grups passaran per l'escenari del dijous 29 al diumenge dia 1, com ara Zetak, Xavi Sarrià, Elane, Svetlana o Ruïnosa y las Strippers de Rahola. També trepitjaran l'escenari artistes locals com Funktory, Niño Indigo, Punkxada o Pundawakers. Aquesta programació engloba estils des del punk-rock al pop electrònic o el rap, entre altres gèneres, sent així una combinació per tots els gustos. Per últim, la FMA finalitzarà el diumenge dia 1 amb la crema de la falla i la mítica Sessió Petarda.

Fora d'aquestes dues places, el dissabte dia 31 es durà a terme el clàssic concurs de paelles i el quinto al Parc de la Seu.

Els organitzadors han inisistit en les dificultats que han tingut per definir el programa d'activitats "davant la incertesa que pateix actualment l'Alternativa, el silenci des de les institucions i les traves burocràtiques, que fan difícil poder assegurar als artistes les condicions que necessiten i que hem pogut oferir-los cada any".

Enguany, l'FMA presenta, també, un nou protocol d'abordatge de violències als espais de la Festa Major. Aquest protocol, de què l'any passat es va fer la prova pilot, vol caminar cap a la construcció d'espais de gaudi segurs per a totes, independentment de la identitat de gènere o sexual i de la raça i ètnia, on es garanteixi que les violències "es transformen i no es repeteixen". És un protocol que va en la línia del treball que està fent el moviment popular de la ciutat i que posa al centre "la reparació a la persona agredida i la noció que totes ens hem de fer responsables de les coses que passen al nostre voltant".