Junts insta el govern municipal a fer «un canvi de rumb urgent per revertir la situació de Manresa»

El partit ha omplert la Casa Lluvià de militants i simpatitzants en l'acte de valoració del primer any de mandat a l'Ajuntament de la ciutat

L'acte de Junts ha omplert de gent la sala d'actes de la Casa Lluvià
L'acte de Junts ha omplert de gent la sala d'actes de la Casa Lluvià | Pere Fontanals
Redacció
09 de juliol del 2024
Actualitzat el 11 de juliol a les 7:20h

El grup municipal de Junts per Manresa ha valorat el primer any de mandat a l'Ajuntament en un acte que ha omplert la Casa Lluvià amb regidors i militants, i que ha comptat amb la presència del diputat del Parlament David Saldoni i del Congrés espanyol Eduard Pujol.

A l'acte, Junts ha presentat una sèrie de propostes que són pedra angular per a "revertir la situació de Manresa". A partir d'un recull de notícies que han mostrat dels mitjans de comunicació de l'últim any, i de l'anàlisi de dades que ha fet el doctor en economia aplicada Jordi Franch, la capital del Bages és "més pobra i assistida" que fa un any, amb un govern "sense projecte de ciutat, amb accions erràtiques i prioritats equivocades", ha apuntat el cap del grup municipal, Ramon Bacardit. Per això, des de Junts s'ha instat el govern a "fer un canvi de rumb urgent", proposant una sèrie de prioritats del seu programa per "reconduir la situació de la ciutat".

Valoració del primer any de mandat

A l'acte, el grup municipal de Junts ha valorat el primer any de mandat del govern del tripartit. Han basat la seva anàlisi en un recull de portades i notícies dels principals mitjans de comunicació, amb les dades i l'anàlisi de Jordi Franch.

La regidora Mònica de Llorens ha presentat les dades de l'últim dibaròmetre, una enquesta promoguda per la Diputació de Barcelona sobre la percepció ciutadana dels municipis, els serveis i l'administració dels ajuntaments de la demarcació de Barcelona. Els resultats mostren que "Manresa es valora per la ciutadania com a més pobra i assistida que fa un any". Les dades indiquen que gairebé tres de cada quatre manresans creuen que la ciutat ha empitjorat en l'últim any. Comparat amb el període 2020-22, la qualificació de la gestió de l'Ajuntament, segons el ciutadans, ha baixat un punt.

Què ha fet el grup municipal de Junts aquest primer any?

Des de l'oposició, Junts ha treballat per la ciutat visitant entitats i associacions i escoltant els problemes dels manresans. El regidor Josep Gili ha explicat que "hem fiscalitzat l'acció de govern revisant i posicionant-nos als dictàmens que presenten, hem fet d'altaveu dels problemes de la ciutadania perquè el govern els atengui, hem dialogat permanentment amb entitats i ciutadania, estant al carrer, i hem impulsat polítiques i debats als plenaris mitjançant mocions, preguntes i rèpliques".

Concretament, en l'últim any, Junts ha presentat 69 rèpliques, 37 preguntes i 20 mocions sobre temes com la ciutat, la seguretat, el centre històric i la mobilitat, de les quals un 65% han estat rebutjades. "A diferència de l'estesa de mà de Junts cap al govern", que ha votat a favor de 25 dictàmens, s'ha abstingut en 26 i només ha votat en contra de 16, els quals, segons Junts, "clarament eren un retrocés per a la ciutat".

Junts proposa una sèrie d'accions per aconseguir un canvi de rumb de la ciutat

"Tenim un govern feble, sense projecte de ciutat, amb accions erràtiques i prioritats equivocades. No tenim més temps per perdre; cal actuar amb urgència, amb determinació i emprendre el rumb que ens porti a sortir d'aquesta espiral de pobresa", ha subratllat Bacardit, al seu torn.

Per això, des de Junts insten al govern a fer "un canvi de rumb urgent" per reconduir la situació de la ciutat. Per aconseguir-ho, Junts ha detallat una sèrie de prioritats urgents que, segons afirmen, ajudaran a revertir la situació de degradació de la ciutat. "Convidem al govern a fer seu el nostre programa per ajudar la ciutat a fer un canvi de rumb" s'ha ofert Bacardit.

Junts ha presentat cinc propostes rellevants per promoure el canvi que necessita Manresa, "cinc propostes que ja hem presentat i que anirem oferint les vegades que facin falta", ha apuntat Bacardit. En primer lloc, un pla de xoc de reactivació econòmica per sortir de la pobresa, que ajudi a atreure talent, millorar la fiscalitat i les infraestructures. També han detallat un pla de xoc per al centre de la ciutat, que inclou aspectes relacionats amb el comerç, l'habitatge, la renovació urbana i la Universitat.

En la mateixa línia, proposen instaurar la recepta social electrònica, una iniciativa que té l'objectiu de refer el sistema de gestió d'ajuts per evitar-ne la cronificació i garantir que els diners públics arribin on han d'arribar. Com a quarta proposta, Junts insta el govern a implementar una Avinguda Central, la iniciativa de transformació de les carreteres de Cardona i Vic que vertebri Manresa i la connecti amb Sant Joan i Sant Fruitós. Aquesta avinguda es completaria amb la creació de diversos equipaments i infraestructures de mobilitat als seus entorns.

Finalment, Junts defineix com a prioritat la integració d'una comunitat cívica a través de la catalanitat, destacant la llengua, el compromís i els valors de l'esforç.