La Marxa de Torxes per la Independència de Manresa cobreix l'expedient

Malgrat la fractura del sobiranisme, evident a nivell local, l'acte de la Comissió 11 de Setembre, capitanejada per Òmnium, aplega entre 400 i 600 participants

Un pilar de quatre dels Tirallongues desplegant l'estelada
Un pilar de quatre dels Tirallongues desplegant l'estelada | Pere Fontanals
10 de setembre de 2024, 23:05
Actualitzat: 23:08h

Unes 400 persones, segons la Policia Local de Manresa, i unes 600 segons Òmnium Cultural -que ha venut 300 torxes, però que moltes persones han participat a l'acte sense dur-ne- han format part de la quinzena Marxa de Torxes per la Independència aquest dimarts, vigília de la Diada Nacional de Catalunya, que ha transcorregut pell centre de Manresa.

Tot i que la convocatòria ha estat prou reeixida, la comparativa amb els anys esplendorosos del procés ha evidenciat la fractura que pateix el sobiranisme, que a nivell local s'ha mostrat en el boicot que han fomentat l'ANC i el Consell de la República locals per la presència d'ERC a la Comissió de l'11 de Setembre, que coordina l'acte.

La Marxa de Torxes ha sortit de Crist Rei, ara plaça Neus Català, i ha fet el recorregut habitual, pel Passeig, plaça Sant Domènec, Born, plana de l'Om i Sant Miquel fins arribar a la plaça Major, on els Tirallongues han armat un pilar de quatre per desplegar una estelada, el Toni's ha deixat anar una altra estelada, en aquest cas gegant, i la periodista Anna Vilajosana ha fet el parlament.

Anna Vilajosana: "No tenim cap crisi. Sabem què volem"

En el parlament, Vilajosana ha reivindicat la independència de Catalunya perquè "és el camí que ens ha de permetre tenir més eines de govern per viure en un món millor". En el seu discurs ha tingut referències a la situació de la llengua i del moviment independentista: "No tenim cap crisi. Sabem què volem", tot i admetre que "jo també estic enutjada, desil·lusionada i emprenyada".

En aquest aspecte ha demanat deixar-se de lamentar: "prou d'insults creuats a les xarxes socials, prou d'aquesta dinàmica destructiva que ens fa perdre temps i ens impedeix avançar", tot admetent que "em perdut un embat, res més que això", però "hem de ser perseverants, tossudes".