L'Ajuntament de Moià ha aprovat inicialment la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) a l'entorn de l'antiga fàbrica tèxtil BCH, també conegut com les Faixes II, i l'avantprojecte de rehabilitació de la nau industrial per a la construcció del nou centre cívic. Els sòls ocupats per l'antic centre fabril BCH i el seu entorn immediat, tenen una posició estratègica al municipi com a node de centralitat i espai de connexió entre el nucli i la carretera de Manresa.
L'any 2009, en un context socio‐econòmic totalment diferent del que tenim avui, l'Ajuntament de Moià va aprovar una modificació puntual del PGOU que preveia la reconversió d'aquest espai amb la transformació global dels usos, on es proposava l'enderroc de l'edifici industrial i dels edificis residencials existents i s'apostava principalment per un creixement residencial. Malgrat que aquesta proposta plantejava un número elevat de sostre i, en conseqüència, d'aprofitament, no s'ha arribat a desenvolupar mai per les dificultats de gestió que representa.
La transformació d'aquest àmbit ha esdevingut des de fa anys una prioritat per al consistori i, acualment, dos factors han impulsat de nou el seu desenvolupament: l'Ajuntament de Moià és propietari de l'edifici industrial de l'antic centre fabril BCH (Faixes II) des de l'any 2019 i s'ha obtingut una subvenció de fons europeus Next Generation de 2.844.201,69 euros que ha servit per donar un impuls a aquest àmbit i ha generat l'oportunitat de revitalitzar l'espai que ocupa l'antic centre fabril BCH i el seu entorn immediat. En aquest cas, canviant la mirada i generant la transformació de l'àmbit a través de la rehabilitació dels edificis existents i concretament de la nau industrial en desús, transformant‐lo en un espai cultural dins un edifici energèticament eficient, contribuint a l'activació del sector i la generació d'ocupació i activitat.
Aquesta transformació urbanística requereix la necessitat de modificar el Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal de Moià, a l'entorn de l'antic centre fabril BCH, adaptant el planejament vigent i l'ordenació urbana per adequar-la a les noves necessitats municipals.
La proposta es basa en dos grans objectius principals. El primer és proposar una ordenació compatible amb la conservació de l'edifici industrial de l'antic centre fabril BCH, per convertir‐lo en un equipament cultural que complementarà l'equipament cultural ja existent anomenat Les Faixes. El segon objectiu és l'obertura d'una connexió, entre el carrer Santa Magdalena i la carretera de Manresa, facilitant la connexió entre aquest complex d'equipaments culturals proposats i l'actual Centre d'Atenció Primària i l'aparcament soterrat, connexió en sentit nord‐sud que es considera imprescindible. A més, el document també representa l'oportunitat de modificar la qualificació urbanística dels edificis municipals existents al carrer Miquel Martí i Pol, amb una nova clau que s'ajusti a la realitat física i que resolgui els problemes existents en relació a les barreres a l'accessibilitat.
Així doncs, la present MPGOU, és el document necessari per a poder plantejar aquesta transformació de l'àmbit i representa per al municipi de Moià l'oportunitat de recuperar aquests sòls, que avui es troben tancats i parcialment en desús, oferint una nova connexió en sentit nord‐sud i nous espais destinats a sistemes d'espais lliures i equipaments.
El document, que es pot consultar a la web de l'Ajuntament, estarà en exposició pública 30 dies, fins al 24 de gener de 2025.