El ple de Manresa rebutja adherir-se al Manifest dels professors de secundària

ERC recorda a Junts que va tenir Educació durant dotze anys, el PSC, que no és competència municipal, i Fem Manresa el titlla de "reaccionari"

Ramon Casals, del Sindicat de Professors de Secundària, durant la seva intervenció en el ple
Ramon Casals, del Sindicat de Professors de Secundària, durant la seva intervenció en el ple | Pere Fontanals
20 de setembre de 2024, 07:38
Actualitzat: 8:32h

La proposició de Junts Manresa per a la millora del sistema educatiu català i de la ciutat a partir dels cinquanta punts del Manifest per a la millora de l'ensenyament secundari de Catalunya, impulsat pels professors manresans Lídia Ribas i Florenci Vallès, ha estat tombada amb els vots en contra d'ERC, el PSC i Fem Manresa durant el ple d'aquest dijous al saló de sessions.

La defensa de la moció ha comptat amb la participació des del públic dels dos redactors del manifest i de Ramon Casals com a representant del Sindicat de Professors de Secundària. Fent un resum dels punts del manifest, els professors han assegurat que "ja no s'ensenya" perquè les escoles "s'han convertit en un espai lúdic" on "es regalen les notes". En resum, que "el sistema és una estafa" i, sobre la llengua, "que cadascú fa les classes en l'idioma que vol".

El cap de Junts, Ramon Bacardit, ha defensat la moció demanant un front comú des de la no confrontació que deixi "a banda les diferències ideològiques", per recuperar els "estàndards educatius de l’escola catalana". Bacardit ha alertat sobre la "greu degradació del sistema educatiu" a Manresa, destacant que la ciutat es troba en una situació d’"extrema fragilitat" amb diversos centres "d’alta i màxima complexitat". A Manresa hi ha onze centres amb alguna d'aquestes dues categories de complexitat "i més de 800 alumnes que entren per matrícula viva".

"Les dades són preocupants: informes com el PISA mostren una disminució constant en els coneixements adquirits pels alumnes de secundària, mentre que a Manresa la situació es veu agreujada per la complexitat social i cultural que es viu a les aules", ha apuntat.

La resta de grups no compra el Manifest

Malgrat que tots els grups han agraït la feinada dels professors manresans en l'elaboració del Manifest i s'han solidaritzat amb la preocupació de tots els docents, els partits amb més representació en el ple han compartit part del diagnòstic del document, però han discentit respecte de les mesures proposades.

Roser Alegre, de Fem Manresa, ha fugit d'eufemismes per afirmar que el document aporta un "plantejament reaccionari", que fomenta l'individualisme, la competitivitat i la insolidaritat, i que no aborda problemes greus com les desigualtats socials o les condicions laborals dels docents, entre d'altres. I en contra del que han traslladat els docents, ha assegurat que "sí que falten recursos a Educació".

El socialista Anjo Valentí, per la seva part, no ha entrat a valorar el Manifest ja que el que demana "no és competència municipal". Per això, s'ha ofert als professors proposants per facilitar-los una reunió amb el Departament per tal que puguin exposar les seves demandes.

El portaveu d'ERC, Pol Huguet, que a més és regidor d'Educació, no ha estat tant directe com la representant de Fem Manresa, però ha deixat clar que coneix el Manifest "des de fa temps" i que no comparteix "molts dels seus punts, que porten a un models edicatius ja superats". Huguet, però, ha centrat sobretot la seva intervenció en Junts, a qui ha recordat que ha tingut la regidoria d'Ensenyament els darrers dotze anys, i que "el seu espai" va votar al Parlament "el model educatiu que actualment regeix les escoles catalanes".

Bacardit, en un últim intent de fer aprovar la moció, ha ofert al PSC i a Fem Manresa eliminar-ne els punts que feien referència al Manifest, però tots dos partits han defugit entrar en una "subhasta". Finalment, la moció ha estat rebutjada amb els vots en contra d'ERC, PSC i Fem Manresa i els vots favorables de Junts i FNC. Impulsem i Vox s'han abstingut.