El carrer Guimerà de Manresa, centre neuràlgic de la ciutat i un dels seus principals eixos comercials, serà per a vianants. Es tracta d'una de les grans transformacions de la ciutat amb un pressupost de 5,7 milions d'euros i dos anys d'obres. Els primers treballs per a la remodelació ja han començat, i ho han fet amb polèmica. Els veïns i comerciants de la zona hauran d'aportar el 30% del pressupost total de l'obra amb contribucions especials. Per posar un exemple, el propietari d'un pis de 80 metres quadrats al carrer Guimerà haurà de pagar de mitjana uns 1.200 euros, una quantitat que alguns consideren massa elevada. Per això, s'han organitzat i han fet arribar 127 recursos a l'Ajuntament amb l'objectiu que rectifiqui.
El carrer Guimerà és una de les principals artèries comercials de la ciutat. Un quilòmetre de via per on ara hi passen cotxes i autobusos. De mitjana, cada hora hi passen deu autocars. Per això, fa temps que hi ha sobre la taula el debat de treure els vehicles de la via. De fet, era una de les principals propostes del govern d'ERC, el PSC i Impulsem i ara es preveu que es faci realitat en dos anys. Inicialment les obres es porten a terme als carrers Saclosa, Cardenal Lluch i Pompeu Fabra, que acolliran canvis circulatoris.
L'alcalde Marc Aloy defensa que les illes de vianants són el futur de les ciutats, que han de ser "més amables". "Hem de tenir espais més pacificats, on els infants puguin jugar i córrer sense perill dels cotxes, amb arbres, i amb ombres per al descans. Estem en un context de canvi climàtic i està científicament comprovat que és molt diferent un carrer sense cap arbre que espais que sí que en tenen. Tot plegat ajuda a reduir la temperatura ambient", subratlla.
La majoria de comerciants hi estan d'acord i molts ho veuen com una oportunitat. Ara bé, s'oposen a la forma de finançament. Veïns i comerciants de la zona hauran de pagar el 30% del cost de l'obra: un total d'1,5 milions d'euros a través de contribucions especials.
És el cas del Joan Tomasa, propietari d'una bodega a la zona. En el seu cas, haurà de pagar prop de 7.000 euros per les obres, ja que és propietari de tot el bloc. "És una quantitat astronòmica. En el nostre cas només s'ha d'anivellar el carrer i ja es va fer una obra fa menys de 20 anys per la qual vam haver de pagar. Ara es tracta d'una reforma del carrer i no d'una obra nova. Per això hem presentat recurs", explica.
Un cas similar és el de la Neus Uró, propietària d'una joieria al carrer Guimerà. També està d'acord que convertir el carrer en una zona de vianants serà una millora, però creu que hauran de pagar massa diners en un moment "complicat" per al comerç.
En total, els veïns i comerciants han presentat 127 recursos a l'Ajuntament perquè "recapaciti" i tiri enrere aquesta fórmula de pagament. Consideren que si es tracta d'un projecte de ciutat és "injust" que hagin de fer front a part del preu de l'obra. En aquest sentit, pensen que l'Ajuntament hauria de buscar altres fórmules de finançament com ara subvencions.
L'alcalde però, defensa l'aplicació de les contribucions especials. Aloy considera que "estem davant d'una transformació de l'espai públic i aquestes intervencions preveuen que es puguin girar contribucions especials". A més, considera que la millora del carrer revaloritza les propietats. Una qüestió que alguns comerciants i propietaris posen en dubte. Segons l'advocat que els representa, Sergi Roca, a la ciutat hi ha exemples "molt propers" d'espais que s'han fet per a vianants i que se'ls va dir que es revaloritzarien els seus pisos i no ha estat així. "La zona centre de Manresa no acaba de funcionar i el que s'havia predicat des de l'Ajuntament no ha sigut realitat", han subratllat.
Per altra banda, Roca afegeix que els veïns també es mostren preocupats pels canvis circulatoris que suposarà la mesura. "Abans de tirar endavant tot això, s'hauria d'haver estudiat bé tota la circulació de vehicles perquè és un tema que també preocupa molt així com els problemes d'aparcament al centre de la ciutat", afegeix Roca.