Es mostren per primera vegada fitxes d'ingressos hospitalaris de Sant Andreu entre 1936 i 1939

Memòria i Història de Manresa organitza l'exposició "I tu què has fet per la victòria? Els refugiats: l'altra cara de la Guerra Civil a Manresa"

Fitxes mèdiques de l'hospital de Sant andreu durant la Guerra Civil
Fitxes mèdiques de l'hospital de Sant andreu durant la Guerra Civil | Memòria.cat
Redacció
22 de juny del 2024
Actualitzat el 25 de juny a les 18:28h

En el marc de l'exposicióI tu què has fet per la victòria? Els refugiats: l'altra cara de la Guerra civil a Manresa ubicada a les sales del Claustre del Museu Comarcal, l'associació Memòria i Història de Manresa presenta el fitxer que substancia l'acollida mèdica de refugiats d'arreu durant la Guerra Civil espanyola a l'Hospital de Sant Andreu.

És la primera vegada que les fitxes veuen la llum pública i ho és gràcies a la voluntat de la Fundació Sant Andreu Salut perquè aquesta i altra documentació de l'època quedi dipositada a l'Arxiu Comarcal del Bages.

En la vitrina corresponent a la documentació oficial generada per la presència de gairebé 3.000 refugiats a la ciutat, es mostra un arxivador de fusta, tosc, sense gens de gràcia, però funcional, fet expressament per a les fitxes de les quals se n'ensenyen vuit, a l'espera d'un estudi aprofundit que s'haurà de fer un cop el material estigui dipositat a l'ACBG.

L'exposició es pot veure a les sales del Claustre del Museu de Manresa fins al 29 de setembre, de dimarts a dissabte de 6 de la tarda a les 8 del vespre. 

Exemples de persones refugiades ateses a l'hospital de Sant Andreu

Constantina Álvarez Alvárez, de Candanedo, Lleó

Aquesta noia, de 22 anys, mare de tres fills, deuria tenir un final d'embaràs complicat, atès que va ingressar a l'hospital el 18 d'octubre de 1937, la seva quarta filla va néixer el 6 de novembre i li van donar l'alta el dia 14.

Felipe Arias García, de Santa Lucía, Lleó

Aquest pare, de 65 anys, fou internat a causa de la sarna que deuria tenir en un grau important ja que va necessitar un ingrés a l'hospital de vint-i-dos dies. Va arribar com a refugiat a Manresa amb la seva muller i tretze fills.

Isabel Arroyo Zurita, d'Almodóvar, Córdoba

Aquesta refugiada, de 44 anys, va fer cap a Manresa amb sis fills. Estava embarassada i va tenir un avortament. Va ingressar a l'hospital el dia 11 d'octubre i li van donar l'alta el dia 19.

Lídia Barrena Goñi, d'Elduayen, Guipúscoa

Aquesta noia, vídua, de només 17 anys, fou ingressada per donar a llum. L'embaràs deuria de ser d'un cert risc, atès que va romandre a l'hospital des del 5 d'octubre de 1937 fins el 22 de gener de 1938. Va tenir una nena.

Encarnación Hernández Vilar, de Novés, Toledo

Aquesta mare de família amb set fills fou ingressada el 22 d'abril per una nefritis causada per la infecció dels teixits del ronyó que afecta el correcte filtratge de la sang. Necessità un ingrés de setze dies.

Ángel Huelsa Fernández, d'Errentería

Aquest noi, de 16 anys, es va encomanar del tifus; ingressà a l'hospital el 19 d'octubre de 1938 i moria a causa d'una endocarditis infecciosa el 7 de novembre.

Rosario Sánchez Noriega, d'Astúries

Aquesta mare, de 49 anys, va contraure el tifus i morí al cap de sis dies d'haver estat ingressada; deixà marit i nou fills.

Núria Solsona Sanjuán, de Lleida

Aquesta nena d'un any i mig, la primera filla del Manel i l'Àngela, desplaçats a Manresa des de Lleida, va morir d'una infecció intestinal complicada amb una pulmonia l'endemà d'haver estat ingressada a l'hospital.