Aquest dijous s'ha inaugurat a Montserrat l'exposició Bombers 40 anys. La mostra, que es podrà visitar fins el pròxim 18 de març, cada dia de 10 del matí a 2 del migdia, s'ha muntat en un espai expositiu habilitat a la terrassa superior de l'edifici del Cremallera. Amb ella arrenquen les activitats que els Bombers de la Generalitat han programat per afegir-se a la commemoració del Mil·lenari de l'abadia, i que culminaran la setmana del 3 al 9 de març amb dues jornades tècniques, una cursa i un congrés de rescatadors de muntanya.
La inauguració l'han presidida la directora dels Serveis Territorials de la conselleria d'Interior i Seguretat Pública a la Catalunya central, Elena Roca, i el prior de Montserrat, Jordi Puigdevall.
Montserrat és la desena parada en la itinerància de l'exposició. Prèviament, la mostra ja ha passat per Puigcerdà, Berga, Manresa, Vic, Terrassa, Gelida, Lleida, Reus i Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant. La mostra ha estat comissionada pel Grup 14x40. En ella s'hi expliquen els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur del cos de Bombers.
A més dels plafons explicatius, també hi ha nou maniquins que donen suport al discurs historiogràfic perquè mostren els quatre uniformes d'intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des de 1980, i els dels grups operatius del cos (GRAF, GRAE i els Equips de Prevenció Activa Forestal), el personal tècnic operador de control i els auxiliars d'ofici forestal. En la seva parada a Montserrat, també s'hi ha instal·lat una Secció Zero, en què s'explica la relació dels Bombers amb el massís, on fins i tot hi va haver un parc de voluntaris fins el 2015.
El treball històric als Bombers de la Generalitat
El Grup 14x40 l'integra personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina al cos de Bombers, dedica part del seu temps a la localització, conservació, restauració i divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d'aquestes quatre dècades.
En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats i personal de diferents serveis de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en la història dels bombers catalans, documentalistes i tècnics de l'Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat altres exposicions històriques sobre els bombers a Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics, com ara sobre la història dels Parcs de Terrassa, Vic, Tarragona, Reus i Granollers.
Bombers de Collbató, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, EPAF d'Igualada i personal de la secció de Logística de les Regions d'Emergències Metropolitana Sud i Centre han prestat suport en el muntatge de la mostra, que ha estat vital en les jornades de trasllat de tot el material expositiu entre seus.
L'exposició Bombers 40 anys, produïda per Molècula SL, es va estrenar oficialment a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, al desembre de 2021. Des d'aleshores ja ha passat per la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, de Berga, el Museu de la Tècnica –Parc de la Sèquia, de Manresa, el Centre Cívic Joan Triadú, de Vic, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, el Centre d'Interpretació del Funicular de Gelida, el Museu Roda Roda de Lleida, el Museu Salvador Vilaseca de Reus i el Centre de Visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Després de la parada a Montserrat, la mostra ex traslladarà l'Hospitalet de Llobregat, afegint-se al 50è aniversari del Parc de Bombers de la ciutat. Després anirà a Lloret de Mar, Seròs i Sant Vicenç dels Horts.
Setmana dels Bombers a Montserrat
L'exposició Bombers 40 anys és la primera activitat de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments en el marc de la commemoració del Mil·lenari de Montserrat. Al març se celebrarà la Setmana dels Bombers, que arrencarà dilluns 3 amb una jornada tècnica de debat sobre els incendis forestals en el context de l'emergència climàtica. Entre d'altres, hi haurà ponències d'especialistes del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, referent internacional en aquest àmbit, així com de Bombers de Xile i els Països Baixos i una taula rodona sobre els reptes de l'Administració i la societat civil davant el nou tipus d'incendis forestals.
Dimarts 4 es farà una jornada tècnica sobre la protecció del patrimoni històric, artístic i cultural davant de qualsevol tipus d'emergència. Entre els diversos experts en la matèria hi haurà representants dels Bombers de París i Copenhague, que explicaran els incendis de Notre-Dame i la Borsa de la capital danesa. I de dimecres 5 a divendres 7 es farà el congrés de l'Asociación Española de Grupos de Rescate en Montaña, en què també s'han programat diferents pràctiques al massís de Montserrat.
Finalment, dijous 6 es farà la cursa solidària 1000: el repte del Mil·lenari de Montserrat. La prova, oberta a bombers, proposa als equips participants fer el màxim nombre d'ascensos al cim de Sant Jeroni pel camí dels Francesos en 1.000 minuts, és a dir, 16 hores i 40 minuts. La recaptació aconseguida amb les inscripcions anirà destinada al projecte Bombers amb causa, que finança projectes d'investigació mèdica i programes d'ajut a famílies sense recursos de pacients pediàtrics de Sant Joan de Déu.