La consellera de Salut, Olga Pané, el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Toni Sánchez, la directora del SEM, Anna Fontquerni, i representants dels cossos d'Emergències han assistit aquest dissabte al matí a la jornada que ha organitzat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a la plaça de Sant Jordi davant el Monestir de Montserrat en el marc de la commemoració del Mil·lenari de Montserrat.
La jornada s'ha iniciat amb un taller pràctic de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) a l'aire lliure en què professionals voluntaris del SEM han ensenyat a les autoritats i als visitants presents a la plaça com realitzar una primera assistència a una persona que pateix una aturada cardiorespiratòria fins que arriben els equips del SEM. L'activitat ha inclòs una flashmob al ritme d'una coneguda cançó que marca el ritme al que cal fer les compressions toràciques.
El taller ha comptat amb la presència d'un testimoni, en David, que el passat mes de maig va patir una aturada cardiorespiratòria mentre participava en una caminada solidària per Montserrat. La ràpida reacció dels testimonis i la intervenció precoç del professionals sanitaris del SEM van ser clau per aconseguir reanimar-lo i que avui dia estigui totalment restablert.
La Consellera de Salut, Olga Pané, ha afirmat que "tenir el David avui aquí, junt amb els professionals que el van atendre, i que sigui ell mateix que ens expliqui la seva experiència, és una reafirmació i un reconeixement a la feina diària que fa el SEM i tots els seus professionals".
Anna Fontquerni, directora del SEM, ha declarat que "participar en el Mil·lenari de Montserrat és una oportunitat per mostrar al ciutadà aspectes poc coneguts i diferencials de la nostra organització, com ara l'atenció no presencial que es du a terme des de la Central de Coordinació Sanitària, assistint el pacient per telèfon mentre l'ambulància està en camí".
La directora del SEM ha explicat que el cos manté una relació històrica amb la muntanya de Montserrat i amb l'Abadia, en l'assistència sanitària a la comunitat i als milers de visitants que rep cada dia i que hi ha una important tasca de coordinació amb els altres cossos d'Emergències.
Posteriorment, s'ha dut a terme un gran exercici de simulació en què s'ha escenificat un cas real d'assistència d'aturada cardiorespiratòria, des del moment de l'entrada de l'alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM a través del 112 fins el trasllat del pacient a l'Hospital amb ambulància medicalitzada.
La simulació, que s'ha realitzat al mig de la plaça de Sant Jordi, ha comptat amb la participació de més de 50 professionals i voluntaris del SEM, a més d'una gran afluència de públic. Aquest ha estat l'acte central d'una setmana dedicada a mostrar els diferents serveis que presta el SEM a la ciutadania i que s'emmarca en els actes del Mil·lenari de Montserrat.
Durant tota la setmana, petits i grans les persones que han visitat l'Abadia, han tingut la oportunitat d'aprendre a fer reanimació cardiopulmonar, visitar la mostra de vehicles sanitaris i una exposició històrica sobre el SEM entre d'altres activitats. Els tallers d' RCP i l'exposició continuaran oberts fins diumenge.
Com actuar davant d'una aturada cardiorespiratòria
Segons dades del Registre d'Aturades Cardíaques i Mort Sobtada de Catalunya (RAIMCAT), el SEM atén cada any al voltant de 2.700 aturades cardíaques a Catalunya, tot i que només en un 40% dels casos els testimonis que presencien l'aturada inicien maniobres de RCP, i només en un 5% es fa ús d'un desfibril·lador (DEA). Millorar la resposta inicial, trucant al 112 i garantint una RCP de qualitat de manera precoç des del primer minut és clau per a millorar la supervivència.
D'acord amb les Guies de l'European Resuscitation Council, el SEM ha potenciat el Suport a l'Aturada Cardiorespiratòria mitjançant l'establiment d'un protocol de suport telefònic, on un cop rebuda l'alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), i mentre els equips sanitaris del SEM estan en camí, un metge/ssa o una infermer/a va indicant a la persona que ha donat l'alerta com ha de fer les maniobres de reanimació fins a l'arribada de l'ambulància.
En l'última dècada no hi ha hagut ni cap augment ni cap decrement significatiu en la supervivència de les persones afectades. Un 30% arriben a l'hospital amb vida, però només un 9% del total reben l'alta amb bon resultat neurològic. Per tant, cal revertir aquestes dades i millorar el suport vital de testimonis, perquè cada minut que passa sense que es faci RCP disminueixen un 10% les possibilitats de supervivència de la persona. Per això, és fonamental iniciar les maniobres de reanimació abans de l'arribada del SEM, ja que els primers minuts són decisius.