La Fundació Althaia, acreditada com a hospital compromès amb els pacients amb disfàgia

Només deu institucions d'arreu de l'Estat compten amb aquesta distinció

Unitat de Disfàgia Orofaríngia d'Althaia
Unitat de Disfàgia Orofaríngia d'Althaia | Althaia
Redacció
05 de novembre de 2024, 20:48

La Fundació Althaia ha estat acreditada com a Hospital compromès amb la disfàgia orofaríngia per l'atenció que ofereix als pacients que tenen dificultats per empassar aliments. Es tracta d'un segell de qualitat atorgat per la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) que avala la qualitat assistencial de la Unitat de Disfàgia Orofaríngia de la institució i l'abordatge que fa d'aquesta alteració que provoca dificultats en la deglució d'elements líquids i/o sòlids i que té un alt impacte en les persones que la pateixen. En aquests moments, només deu institucions sanitàries d'arreu de l'Estat, entre les quals Althaia, compten amb aquesta distinció, que també valora l'existència de dietes específiques per a pacients ingressats amb disfàgia alta.

La certificació Hospital compromès amb la disfàgia orofaríngia de la SEORL-CCC té per objectiu reconèixer l'existència de grups de treball centrats específicament en l'abordatge d'aquesta afecció i, a la vegada, l'esforç que fan per seguir un procés de cribratge, diagnòstic i tractament excel·lent. També valora les accions a favor de la seguretat del pacient com és la creació de dietes hospitalàries específiques per a les persones ingressades amb problemes de deglució. 

En aquest sentit, Althaia compta amb una Unitat de Disfàgia Orofaríngia des de l'any 2012. És un grup de treball interdisciplinari que té per objectiu detectar, diagnosticar i tractar els pacients amb problemes de deglució per tal de prevenir-ne les possibles complicacions. 

La Unitat de Disfàgia Orofaríngia d'Althaia està formada per especialistes d'Otorrinolaringologia, Rehabilitació i Medicina Física, Logopèdia i Endocrinologia i Nutrició amb la col·laboració dels equips de Diagnòstic per la Imatge, Digestologia, Neurologia, Pneumologia, Medicina Interna, Medicina Familiar i Comunitària, Cuina hospitalària i Infermeria d'hospitalització i consultes externes. Des que es va posar en marxa, ha atès més de 2.000 pacients. L'any 2023 es van fer unes 800 visites entre primeres i successives.

En paral·lel, des de fa més de 10 anys, la institució compta amb dietes específiques per a pacients ingressats que tenen dificultats per empassar aliments. Es tracta de menús que han estat dissenyats per nutricionistes i dietistes i que s'adapten a diferents tipus de necessitats. En aquest sentit, hi ha tres tipus de menús: de fàcil masticació, de no dobles textures i de triturats.

Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients amb disfàgia orofaríngia, des de la Unitat d'Innovació d'Althaia es treballa en un projecte d'impressió d'aliments en 3D adreçat a persones amb aquesta problemàtica, anomenat NutriAlth3D, que compta amb la col·laboració de diverses institucions i empreses del territori i que està en fase d'estudi. La Unitat de Disfàgia Orofaríngia d'Althaia participa en aquest projecte, que busca aconseguir que aquestes persones recuperin el plaer de menjar.

A més d'Althaia, els centres hospitalaris compromesos amb la disfàgia orofaríngia que han rebut l'acreditació de la SEORL-CCC són l'Hospital Universitario La Paz, l'Hospital Fundación Alcorcón, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital Universitario Puerto Real, l'Hospital Universitario Marqués de Valdecilla, HLA Moncloa, Departament de Salut d'Elda, Institut d'Assistència Sanitària i l'Hospital Universitario Costa del Sol.

Sobre la disfàgia orofaríngia

La disfàgia és un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l'estómac. Es classifica en dos tipus, disfàgia alta o orofaríngia i disfàgia baixa o esofàgica, en funció d'on és el problema per empassar. El tipus de disfàgia més freqüent és l'orofaríngia, amb el 80% de casos. Pot provocar una alteració de l'eficàcia -que fa que la persona no es nodreixi o hidrati correctament- o a una alteració de la seguretat, que pot produir complicacions greus com les pneumònies aspiratives, amb una mortalitat d'aproximadament el 50%. 

La disfàgia orofaríngia pot afectar persones de qualsevol edat, però és més freqüent a partir dels 65 anys. Segons dades de la SEORL-CCC, a partir d'aquesta edat la pateixen entre el 16 i el 30 % de la població, que suposa entre 1,5 i 2,8 milions de persones en el conjunt de l'Estat espanyol. 

Las causes que provoquen la disfàgia orofaríngia són múltiples. Les més freqüents són les neurològiques, però també es presenten en un percentatge elevat de cirurgies de cap i coll. En malalties com l'ictus, el Parkinson o el traumatisme cranioencefàlic, la disfàgia està present en un 30% dels afectats, arribant al 60% en casos de Parkinson avançat o en quasi la totalitat de pacients d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).