L'alumnat de l’Escola Doctor Ferrer d’Artés que dimarts va quedar-se a dinar al menjador va endur-se una gran sorpresa després que el president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez; l'alcalde del municipi, Enric Forcada, i el conseller comarcal Jordi Palma entressin per la porta i els expliquessin que aquell dia menjarien allà. El desconcert, però, no només va ser per als infants, i és que aquella visita institucional tampoc havia estat comunicada a l'empresa adjudicatària del servei de menjador que havia guanyat el concurs públic. De fet, la voluntat del Consell era precisament aquesta: conèixer com funciona l'engranatge dels dinars als centres públics de primeríssima mà, sense tractes especials.
Hernàndez, Forcada i Palma van arribar a l'escola a mig matí, quan els alumnes encara eren a classe, i van aprofitar per observar tot el procés que implica el servei de menjador, des del funcionament a la cuina fins a l’atenció durant l’espai de migdia. Tot plegat, "per garantir un servei de menjador escolar de qualitat, que se suma a les inspeccions que ja fem de manera periòdica", expliquen des del Consell, tot afegint que la d'aquest dimarts no serà l'única visita d'Hernàndez en un menjador d'escola: "L'objectiu és que el president vagi setmanalment en un dels menjadors escolars del Bages que depenen de la gestió del Consell Comarcal". Totes, sense avís previ a l’empresa, amb un menú idèntic al dels i les alumnes.
Començant amb bon peu
Aquesta primera visita, assegura Hernàndez, "ha estat positiva", i és que a banda del dinar amb els alumnes i de veure com funcionava el servei, el president també va reunir-se amb la directora del centre, Elena Lloses, per "conèixer les inquietuds, problemàtiques i també els encerts relacionats amb el menjador"; un menjador, en aquest cas, capitanejat per les cuineres Antònia Serrano i Cati Chinchilla, dues dones amb "predisposició, esforç i un tarannà molt compromès i afable" que cada dia preparen prop de 350 menús, dels quals gairebé 200 són per al propi centre.
Un servei comarcal que elabora prop de 3000 menús diaris
El concurs públic del serveide menjador escolar obert pel Consell Comarcal va guanyar-lo una empresa catalana que, tal com exigien les condicions de la licitació, compta amb un gran ventall de productes ecològics, frescos i de proximitat que segueixen els criteris nutritius establerts pel Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya.
D’acord amb la millora de les condicions del contracte actual, són productes ecològics tots els llegums, pasta i vedella, així com la majoria de la fruita. Pel que fa a la verdura, les hortalisses, la carn i el peix, són frescos. Malgrat complir amb totes les premisses, però, des del Consell consideren important anar-ne fent un seguiment, perquè "segur que hi ha punts de millora", apunta Hernàndez, bo i recordant que "setmana rere setmana escoltem els suggeriments que ens fan les famílies de les escoles i és per això que volem ser-hi presents; per poder supervisar-ho directament".
El Consell Comarcal del Bages gestiona, a través de l’empresa que va guanyar el concurs públic, 29 menjadors escolars, 4 escoles bressol, 12 cuines i 4 cuines compartides. Això es tradueix en una oferta d'uns 58.000 menús mensuals repartits entre uns 3.000 alumnes de 19 centres educatius.