El Consell Comarcal del Bages, la DO Pla de Bages i l'Escola d'Enoturisme de Catalunya han programat per aquesta tardor un curs sobre productes i productors gastronòmics del Bages, adreçat a professionals de cellers, restaurants, obradors, botigues i bars de vins, allotjaments i agents turístics del territori. L'objectiu del curs és donar a conèixer i analitzar els productes més arrelats a la gastronomia del Bages, com ara els formatges, els embotits, els olis d'oliva de varietats autòctones, les cerveses artesanes, les melmelades tradicionals, les conserves, el pa de pagès i els productes de l'horta com l'albergínia blanca i la mongeta de Castellfollit del Boix.
El curs es farà els dies 16, 23 i 29 d'octubre i 13, 20 i 27 de novembre a l'Espai Artium del Celler Cooperatiu d'Artés, en horari de 9 del matí a 2 del migdia. Durant les sessions es coneixeran alguns productors amb implicació i sensibilitat per mantenir el patrimoni gastronòmic viu i s'analitzarà la convivència entre la tradició i la innovació dins els obradors. Tot plegat es maridarà amb vi DO Pla de Bages, producte estrella del territori.
El curs compta amb la col·laboració de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu impulsar a la comarca la producció agroalimentària de qualitat, donar a conèixer les elaboracions artesanes i promocionar la recuperació de varietats tradicionals locals.
Per a la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural, Marta Viladés, és molt important "promoure el consum de productes de proximitat, tant per motius mediambientals com socials i econòmics ja que, d'aquesta manera, contribuïm a millorar la qualitat de vida de la gent del Bages". Viladés afegeix que, des del punt de vista turístic, "oferir productes de proximitat fa que els establiments del territori es diferenciïn de la competència i es posicionin en termes de qualitat i autenticitat". El Pla Estratègic de Turisme ja recull la necessitat d'impulsar la gastronomia des d'un enfocament cultural i turístic, vinculant-la a l'activitat agrícola, el paisatge i el patrimoni que se'n deriven.
Les inscripcions al curs poden fer-se a través d'aquest enllaç.