La cervesa artesanal del Bages, un producte d'autor

Publicat el 16 de desembre de 2012 a les 23:00
Cervesa artesanal del Bages. Foto: Àlex Gómez Ribera

Les marques de cervesa artesanal i l'interès en general  per aquest tipus de producte han anat en augment en els darrers anys. Una tendència general, acompanyada del creixement de la cultura cervesera, en què el Bages no n'és cap excepció. El naixement de diverses marques a la comarca en els darrers anys i la curiositat per la fabricació particular d'aquest producte ho confirmen.
 
La cervesa té associada una cultura i tradició d'aquesta beguda molt consolidada en diversos països europeus. A Catalunya aquesta tradició pràcticament no existia i actualment està en ple procés de creació. Ca l'Arenys, situat a Valls de Torroella, és un centre fabricant i embotellador de cervesa però, també, venedor de maquinaria i primeres matèries per a fer cervesa. Xavier Serra, representant de Ca l'Arenys, confirma el creixement de la cervesa artesana, i no només en el consum de cervesa artesanal ja  embotellada sinó també en l'interès de gent diversa per fabricar la seva pròpia cervesa a casa. Per Serra, el que està passant amb la cervesa és equivalent al que ha passat en els darrers anys amb el creixement de la cultura del vi. La petita gran diferència és el procés de fabricació de la cervesa, molt més fàcil i ràpid que el del vi. Això permet que gent interessada, moguda per la passió i l'afició, s'atreveixi a fabricar-ne a casa seva experimentant o creant diverses receptes. Un descobriment col·lectiu de la beguda i el seu procés d'elaboració sobretot centrat en una franja d'edat d'entre els 25 i els 50 anys aproximadament.
 
Aquest interès per la fabricació creix de manera paral·lela al consum de marques de cervesa artesanals. El procés de fabricació es caracteritza per no portar cap additiu, ni cap conservant. Un producte basat en quatre ingredients: l'aigua, les maltes, els llúpols i el llevat. Unes matèries primeres que es caracteritzen per la seva qualitat i per estar poc tractades. La combinació de diferents tipus de maltes i llúpols acaba generant cerveses amb molta personalitat. La cervesa artesanal és fruit d'un procés de fabricació laboriós, equivalent a cuinar un brou, que acaba generant un producte amb un valor diferencial. Aquest valor basat en donar qualitat a factors com l'aspecte o el gust de la beguda, és el principal camp on juga la cervesa artesanal. Un producte d'escala reduïda, fet a obradors petits, que no pot competir amb els preus de les cerveses de fabricació industrial i que, per tant, ha de competir amb el sabor i l'aroma.
 
Les marques de cervesa artesanal, malgrat la crisi, creixen en consum gràcies a que aquest tipus de producte, fins ara consumit i apreciat per cercles molt reduïts, ha ampliat el seu coneixement. Una d'aquestes marques és la cervesa Guineu, nascuda a Ca l'Arenys, amb diferents cerveses de recepta pròpia característiques per el seu gust intens. Una marca amb una oferta de cerveses arrelades al territori com demostra les diferents cerveses batejades amb topònims del nostre entorn. Josep Vallribera és un dels creadors de la cervesa Cerberus a Artés, un producte que, a partir de recepta pròpia, també s'allunya del sabor i els additius de la grans marques. Per Vallribera, la recerca d'un producte més natural fet amb ingredients purs i autèntics són les raons de l'èxit d'aquest tipus de cervesa, tant per consumir-la ja embotellada com per fer-la a casa. Aquesta oferta comarcal de marques de cervesa es complementa també amb Sikarus, que amb les seves dues varietats es distribueix sobretot a la zona del Moianés.
 
La producció de cervesa artesanal té un alt component de cervesa d'autor, amb molta creació de receptes pròpies. Un fet que indica el naixement d'una cultura cervesera que, agafant elements d'altres països, està creant una nova tradició al voltant d'aquesta beguda en el nostre entorn més proper.