Manresa retrà el proper dissabte 29 de juny un homenatge a Rosa Toran Belver, historiadora nascuda a la ciutat, com a reconeixement a la seva tasca incansable per la pervivència de la memòria de les persones deportades als camps de concentració nazis i per la seva lluita contra el feixisme.
Sota el títol Retorn a Mauthausen. Homenatge a Rosa Toran, l'homenatge està obert a tota la ciutadania i tindrà lloc el 29 de juny, a 2/4 de 7 de la tarda, a l'Espai Plana de l'Om (Plana de l'Om 5). Està organitzat per l'Ajuntament de Manresa, l'Associació Memòria i Història de Manresa i els instituts que formen part del Projecte Manresa - Mauthausen.
Sobre Rosa Toran Belver
Nascuda a Manresa el 5 de novembre de 1947, la historiadora i professora Rosa Toran era neboda de Bernat Toran, que fou deportat i assassinat a Gusen als 23 anys. A partir d'aquest vincle familiar, va ser membre activa de l'Amical de Mauthausen, de la qual va ser també presidenta.
Rosa Toran va morir a el Masnou el 30 de juny de 2023, ara fa gairebé un any, i no va poder participar en el viatge d'aquell any amb motiu dels actes internacionals de commemoració de l'alliberament dels camps de concentració nazis de Mauthausen, Gusen i Ebensee. Ella, des de l'Amical de Mauthausen, era una de les principals impulsores i organitzadores d'aquests viatges transformadors on participen alumnes de secundària.
La participació dels alumnes del projecte Manresa-Mauthausen
Per això, l'acte d'homenatge porta el títol de Retorn a Mauthausen. Homenatge a Rosa Toran Belver, i s'acompanya de la participació de l'alumnat dels instituts del Projecte Manresa - Mauthausen que aquest mes de maig ha viatjat a Àustria pels actes celebrats per l'alliberament dels camps. D'aquesta manera, els joves compartiran amb els assistents la seva experiència i ho faran amb la projecció d'imatges del viatge, lectures i interpretacions musicals.
Durant l'acte intervindran representants de l'Amical de Mauthausen, familiars i col·legues de Rosa Toran que glosaran la seva persona i exposaran el gran valor de la seva tasca.
Trenta-cinc manresans foren deportats als camps nazis, dels quals dinou hi van perdre la vida. Es pot trobar tota la informació al web de Memòria.cat.