La Fira de Sant Miquel de Santpedor va servir d'abric del Sopar de Temporada de tardor de la comunitat Slow Food de la Catalunya Central, aquest dijous, amb l'albergínia blanca com a protagonista i base de vuit receptes que es van servir en vuit racions de degustació, tot plegat regat amb vins del celler La Diferenta de Castelladral.
Una setantena llarga de comensals es van citar a l'aparcament de Cal Llovet per tastar aquest finíssim producte de proximitat en totes les seves formes i sabors, en unes cracions culinàries dissenyades i cuinades pels sis restaurants del Bages que conformen la comunitat -Cau de l'Ateneu, Can Patoi, Ígnia, Laida, Mas de la Sala i Quim Miró de l'Obradora-.
Com a melmelades, com a humus, com a part d'un plat o com a ingredient principal, les vuit receptes es van anar superant una rere a l'altra a mesura que s'anaven servint, fins arribar a la prèvia dels postres, amb un xai amb albergínia inspirat en una recepta antiga de Santpedor i Castellnou de Bages, la cabra amb albergínia, que es feia en època de verema, pels volts de la Fira de Sant Miquel.
Amb aquest plat de xai, els cuiners d'Slow Food també han volgut promoure el consum d'aquesta carn, que ha experimentat una baixada notable en els últims anys. A banda de les seves qualitats culinàries, han revindicat el consum de xai local per l'impacte positiu que el manteniment de pastures per a la ramaderia ovina té sobre l'entorn, reduint el risc d'incendis forestals.
L'àpat va finalitzar amb un plat que, potser, esdevindrà clàssic dels Sopars de Temporada, el xuixo amb melmelada del producte protagonista. Si a l'estiu, el Sopar de Temporada que es va celebrar al clàistre del Museu del Barroc de Manresa va proposar el xuixo amb melmelada de tomàquet, aquest divendres va ser el xuixo amb melmelada d'albergínia blanca, qui va tancar la trobada. A més, qui va voler, va poder repetir.