La Taula per la Llengua demana a les empreses del territori que etiquetin i tinguin els webs en català

Un treball de camp fet per la plataforma constata que la majoria de corporacions tenen en compte la llengua catalana però que encara n'hi ha que no l'usen, especialment les que tenen un volum de facturació important

La Taula per la Llengua demana a les empreses del territori que etiquetin i tinguin els webs en català
La Taula per la Llengua demana a les empreses del territori que etiquetin i tinguin els webs en català | TpLLBM
Redacció
26 de març de 2025, 12:39
Actualitzat: 12:43h

Després de l'estudi sobre la retolació dels comerços de Manresa, que es va presentar el mes d'octubre passat, la Taula per la Llengua al Bages i el Moianès ha analitzat l'ús del català en l'etiquetatge i en les pàgines web, especialment en el cas de les empreses del Bages i el Moianès que tenen un volum de facturació important.

El treball de camp fet per la plataforma detecta que, tot i que la majoria d'empreses sí que etiqueten els seus productes i tenen les seves pàgines web en català, n'hi ha que encara el tenen relegat a un segon pla. És per això que la Taula s'ha adreçat a les corporacions que no etiqueten els seus productes en català per demanar-los que compleixin la llei vigent i que facin els canvis oportuns per tal que tots els seus productes estiguin etiquetats, com a mínim, en aquesta llengua. D'altra banda, també ha fet la petició que les empreses no tenen pàgina web en català, facin també els canvis oportuns per tal que sigui com a mínim en català.

Context legal

La Llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya estableix en l'article 128.1 que les persones consumidores, en llurs relacions de consum, tenen dret, d'acord amb el que estableixen l'Estatut d'autonomia i la legislació aplicable en matèria lingüística, a ser ateses oralment i per escrit en la llengua oficial que escullin. Les persones consumidores, sens perjudici del respecte ple al deure de disponibilitat lingüística, tenen dret a rebre en català les invitacions a comprar, la informació de caràcter fix, la documentació contractual, els pressupostos, els resguards de dipòsit, les factures i els altres documents que hi facin referència o que en derivin. 

Això significa que els rètols, la informació i els documents haurien de ser, pel cap baix, en català. Segons l'article 331-6 k d'aquesta llei, vulnerar la normativa lingüística constitueix una infracció. La Llei de política lingüística estableix a l'art. 32.3 que "la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic han d'ésser redactats almenys en català".

D'altra banda, atès que l'article 128.1 del Codi de Consum estableix les informacions que les persones consumidores tenen dret a rebre en llengua catalana, en la mesura que els webs d'empreses que presten serveis a Catalunya s'adrecen a potencials consumidors catalans i incorporen qualsevol informació recollida en l'article esmentat, aquestes informacions han d'aparèixer, almenys, en català. 

Sobre la Taula per la Llengua

La Taula per la Llengua al Bages i el Moianès està formada per les comissions de Llengua de l'ANC Bages-Moianès, el Consell de la República del Bages, Òmnium Bages-Moianès i el grup local de la Plataforma per la Llengua a Manresa, i té l'objectiu de fer respectar els drets lingüístics del catalans i catalanes i fomentar el fet de mantenir el català en qualsevol situació a Catalunya.