La Xarxa d'Estructures Populars i Comunitàries de Manresa ha rebut aquest divendres al Palau de la Generalitat el Premi Guillem Agulló i Salvador, que el Govern va assumir-ne la custòdia després que el PP i Vox el suprimissin al País Valencià. El guardó, que reconeix la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els discursos d'odi, ha premiat les estructures populars de Manresa per treballar des de l'antifeixisme popular per "una vida lliure per a persones lliures" i treballar "amb la comunitat, ser la comunitat, i treballar amb els col·lectius d'origen migrant". En el seu discurs, el president en funcions, Pere Aragonès, ha dit que Catalunya farà "un pas endavant" davant qualsevol retrocés del PP i Vox al País Valencià i les Illes Balears. Els pares d'Agulló han estat presents a l'acte.
La Xarxa d'Estructures Populars i Comunitàries de Manresa està format per set col·lectius que abarquen des del dret a l'accés a l'habitatge fins a l'acompanyament a persones joves migrades, passant per una escola popular, una assemblea d'afectades pel masclisme, un sindicat de classe, un espai de trobada entre dones o un espai de formació política. Els moviments alternatius i populars de Manresa han estat històricament punta de llança de l'associacionisme comunitari del país, amb un fort arrelament a la població i els carrers.
El passat 4 de juny, el Govern va aprovar el decret per fer possible que la Generalitat entregui el Premi Guillem Agulló i Salvador. El guardó l’entregava abans la Generalitat Valenciana, però la majoria parlamentària de PP i Vox el va suspendre. El passat mes de març, el Govern va decidir assumir-lo d’acord amb la família Agulló i els impulsors del premi. Enguany s'ha atorgat aquest divendres, però en les properes edicions es tornarà a entregar a l’abril, com es feia fins ara.
▶ El jurat atorga el Premi Guillem Agulló a la Xarxa d'Estructures Populars i Comunitàries de #Manresa (@xepcmanresa) perquè "treballa amb la comunitat, és la comunitat, i treballa amb els col·lectius d'origen migrant" pic.twitter.com/UqCFdcJTcv
— Govern de Catalunya (@govern) June 21, 2024
El premi inclou a partir d'ara el cognom de la mare i passa a anomenar-se Premi Guillem Agulló i Salvador. El jurat ha estat format pel director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó; l’activista social i exdiputat de la CUP David Fernàndez (per petició expressa de la família); Özgür Güneş Öztürk, professora del Departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social de la Universitat de Lleida i sòcia fundadora de la cooperativa Col·lectivaT; Enric Xavier Morera Català, expresident de les Corts Valencianes i impulsor inicial dels premis, i Anna Sallés i Bonastre, historiadora i professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona.