Els moderadors de Facebook a Barcelona, traumatitzats pel contingut d'extrema violència que revisen

Assassinats, suïcidis i violacions són alguns dels actes enregistrats i compartits a la xarxa que els treballadors han de filtrar

 Una usuària de Facebook
Una usuària de Facebook | Hugo Fernández
Nació
06 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:36h
Les xarxes socials haurien de ser un lloc segur i lliure de qualsevol contingut que pugui provocar un perjudici als usuaris. Sobretot, als més joves. Per això, les empreses que se n'ocupen compten amb grans equips de moderadors, que es dediquen a filtrar les publicacions no aptes. Si bé, la proliferació de vídeos d'extrema violència els obliguen a presenciar escenes d'assassinats, suïcidis o violacions. És el cas dels treballadors de l'empresa Telus, amb seu a Barcelona i a qui Meta (Facebook, Instagram i WhatsApp) externalitza el servei, que ha patit unes 400 baixes des de principis de 2023, segons ha informat La Vanguardia.

El mitjà mencionat recull el testimoni d'un dels extreballadors que descriu un vídeo que va arribar a la seva pantalla quan només tenia 19 anys en què es veia un pare clavant un ganivet al pit del seu nadó i menjant-se el seu cor. Una escena que, cinc anys després, encara li provoca seqüeles psicològiques i fa que necessiti suport d'un professional de la salut mental.

Segons expliquen els treballadors de l'empresa, les condicions laborals són molt atractives, però no s'alerta de la realitat del lloc de treball. Una altra moderadora, amb la baixa laboral, ha explicat al Món a Rac1 que el perfil dels treballadors és estudiants, joves i estrangers. Gràcies a la seva feina, Facebook va poder eliminar 7,2 milions de continguts per abús sexual a infants, 6,4 milions per suïcidi i 17,5 milions més per discurs d'odi.

Meta externalitza el servei a diverses empreses, no només a Telus, i fins a 35 moderadors de totes aquestes han presentat demandes judicials a Irlanda, on la tecnològica de Mark Zuckerberg té la seu. Als Estats Units, Facebook va haver d'indemnitzar 11.000 moderadors amb 52 milions d'euros després d'una demanda col·lectiva. A Kènia, 184 treballadors han portat a judici Meta i dues empreses subcontractades més.

Arxivat a