Advocats de part i contrapart: de defensar Rigau a buscar un pacte per incriminar CDC

Jordi Pina, lletrat de l'ex-consellera en el judici al 9-N, representa ara Jordi Montull, que busca un pacte amb el fiscal per detallar el presumpte finançament irregular de CDC a canvi de protegir la seva filla | Xavier Melero, advocat de Mas al TSJC, defensa avui Daniel Osàcar, ex-tresorer de Convergència i una de les figures més associades al cas 3%, jutjat en el cas Palau

Jordi Montull i el seu advocat Jordi Pina, aquest dimecres
Jordi Montull i el seu advocat Jordi Pina, aquest dimecres | Isaac Meler
01 de març de 2017, 13:59
Actualitzat: 02 de març, 10:28h
El 10 de febrer, dirigint-se al fiscal Emilio Sánchez Ulled, Jordi Pina va acusar el govern espanyol de "voler la mort política" d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. L'advocat que representava l'ex-consellera Rigau en el judici del 9-N pilota ara la defensa de Jordi Montull, que des d'aquest dimecres s'asseu al banc dels acusats en el judici del cas Palau, la macrocausa de corrupció que arriba als tribunals vuit anys després que es destapés el saqueig de la institució. En un termini de només tres setmanes, Pina ha passat d'argumentar que la causa pel procés participatiu del 2014 era de gestació política -al TSJC va recordar que el Tribunal Constitucional (TC) estava presidit per un militant del PP, Francisco Pérez de los Cobos- a negociar en nom de Montull un pacte amb la fiscalia per incriminar CDC -el partit de Rigau i Mas- i revelar el seu presumpte finançament irregular a canvi d'evitar que la filla de Montull entri a la presó. Part i contrapart.

Pina va capitalitzar l'argumentari més polític en la causa oberta al 9-N. Coordinat amb l'advocat de l'ex-consellera d'Ensenyament, Xavier Melero -lletrat d'Artur Mas- va assumir raonaments més tècnics per fer l'al·legat final al Palau de Justícia. Melero és un altre advocat penalista de prestigi, com Pina, i també ha encadenat els dos casos més il·lustratius de la judicialització de la política catalana i la xacra de la corrupció: el judici al 9-N i el cas Palau. Tres setmanes després d'acompanyar Mas en les sessions al TSJC, l'advocat defensa ara Daniel Osàcar, ex-tresorer de CDC i una de les figures més associades al cas 3%, que precisament ha tornat rebrotar coincidint amb l'arrencada del judici a Fèlix Millet i Jordi Montull. L'antiga Convergència serà jutjada com a responsable a títol lucratiu del cas Palau i, per aquest motiu, té embargades una quinzena de seus. 

Melero i el naixement de Ciutadans

L'advocat de Mas en el judici al 9-N també ha estat el lletrat de confiança de CDC els darrers anys, així com de la família Pujol. Melero ha defensat les antigles sigles convergents -dels ex-tresorers a Xavier Trias, pel cas dels falsos comptes a Suïssa- i també va assessorar els fills de l'ex-president de la Generalitat fins a la confessió de Pujol, una representació que es va limitar més tard a ser el lletrat d'Oriol Pujol, ex-secretari general de Convergència investigat en el cas ITV.

Resulta paradoxal que l'anomenat advocat de CDC participés ara fa més d'una dècada en el naixement de Ciutadans, la formació política més bel·ligerant amb el nacionalisme català, especialment sorollosa a l'hora de relacionar les sigles convergents amb la corrupció. Melero, que manté amistat amb Arcadi Espada -articulista de capçalera del món unionista a Catalunya-, era present el 21 de juny del 2005 en l'acte fundacional del partit taronja al CCCB. L'advocat, aficionat a la boxa, ha fet compatible dues posicions que, a priori, semblen difícils de casar: contribuir a fundar Ciutadans i preparar l'estratègia per evitar la inhabilitació de Mas, que es va autoanomenar màxim responsable polític del 9-N, una consulta no vinculant sobre la independència de Catalunya.  
 

Els advocats Xavier Melero, Jordi Pina i Rafael Entrena a l'entrada del TSJC el primer dia de judici al 9-N Foto: Isaac Meler


En la llarga (i heterodoxa) llista de representats per Melero hi figuren també l'empresari Javier de la Rosa -el va representar en el cas KIO-, Àngel Colom -assenyalat arran de l'esclat del cas Palau i les presumptes aportacions de Fèlix Millet per liquidar els deutes del Partit per la Independència (PI)- i Carles Font, més conegut com a Delta 0, cap de guàrdia durant l'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta). Melero sempre ha dit que aquell és el seu gran èxit professional. Delta 0, que no va poder reprimir les llàgrimes durant l'interrogatori, va ser exculpat sense necessitat d'anar a judici.

Cristóbal Martell, de Pujol a Ferrovial passant per Núñez i Messi

La causa del cas Palau reuneix alguns dels advocats amb més trajectòria del país. Aquest dimecres al matí ha disposat de protagonisme Cristóbal Martell, lletrat defensor dels directius de la constructora Ferrovial, implicada en el presumpte pagament de comissions a CDC per beneficiar-se de concessions en obra pública. Com ha fet Pina en representació d'Osàcar, Martell ha reclamat la retirada de delictes prescrits en l'inici de la causa. Martell representa avui una de les grans empreses de l'Estat, però també ha estat advocat de confiança de la família Pujol. Ha acompanyat Jordi Pujol i Marta Ferrusola a declarar i ha assessorat el primògenit de l'ex-president de la Generalitat quan ha visitat l'Audiència Nacional.

Com altres companys amb qui aquest dimecres comparteix espai a la Ciutat de la Justícia, Martell participa en les causes més mediàtiques: té un peu als casos Pujol i Gürtel, però també al processos ITV, Mercuri i Nóos, sentenciat aquest febrer. També ha estat el lletrat de les principals figures del Barça en judicis de gènesi fiscal: és l'advocat de Messi i del cas Neymar. Fins i tot un ex-president del club, Josep Lluís Núñez, va recórrer als seus serveis per esquivar la presó. Va acabar condemnat pel cas Hisenda a sis anys de reclusió. No se'n va sortir.
 

Jordi Pujol, amb l'advocat Cristóbal Martell Foto: EFE