Barcelona demana a Airbnb que elimini 1.036 pisos il·legals de la web en un mes

La plataforma donarà una resposta en una propera reunió la setmana vinent

Redacció
18 de juliol del 2017
Actualitzat a les 19:47h

Pàgina web d'Airbnb Foto: Airbnb


L'Ajuntament de Barcelona ha entregat a Airbnb una llista de 1.036 pisos turístics il·legals que tenen ordre de cessament i que han estat detectats pel consistori a través d'Internet. En una segona trobada entre ambdues parts, el govern municipal ha demanat a la plataforma que els retiri de la seva pàgina web i creu que un mes seria un termini raonable per fer-ho. Airbnb s'ha compromès a donar una resposta en una propera reunió que tindrà lloc la setmana vinent, tot i que fa uns dies va assegurar que col·laboraria amb aquesta petició.

Després d'aquest primer pas, l'Ajuntament també ha demanat a la plataforma que col·labori per establir un protocol que no permeti que pisos sense número de llicència es puguin anunciar en la seva pàgina. "Airbnb ha de demostrar que vol complir la llei. Si no l'Ajuntament continuarà aplicant la legislació", ha avisat la tinenta d'alcaldia Janet Sanz, fent referència a possibles noves sancions.

Airbnb critica que els hotels volen mantenir l’statu quo de la normativa

Hores abans de la reunió, Airbnb ha criticat que els hotels de Barcelona volen protegir l’statu quo de la normativa del turisme i que calen noves normes que beneficiïn les famílies que comparteixen el seu habitatge amb turistes. En un comunicat, l'empresa afirma que les grans cadenes hoteleres tenen el 40% de les llicències turístiques de la ciutat de Barcelona i que els majors operadors professionals d’apartaments turístics i els hotels junts sumen el 80% d'aquestes llicències, deixant "poc espai per a ningú més". Airbnb "anima" l'Ajuntament a tenir en compte "com podem treballar junts per impulsar opcions de turisme sostenible, que construeixen una Barcelona millor i que porti els beneficis del turisme a molts, en comptes de concentrar-los en les mans d’uns quants".

Airbnb ha recordat que la setmana passada es va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per "treballar junts per lluitar contra els mals actors i protegir les famílies barcelonines que comparteixen les seves llars". Segons l'empresa "això són grans notícies per a milers de famílies barcelonines que comparteixen la seva llar per guanyar uns ingressos extres i mantenir les seves famílies". Més de dos terços dels amfitrions de Barcelona afirmen compartir la seva residència habitual i gairebé un de cada quatre assegura que compartir la seva llar els ha ajudat a evitar un desnonament, segons la plataforma.

"El lobby hoteler va respondre a aquesta notícia demanant més regulació per a les famílies que comparteixen la seva llar", segons la companyia. Airbnb ha considerat que aquesta petició és "decebedora, encara que no sorprenent" i ha afirmat que "veure els hotels protegir els seus beneficis mentre ataquen les famílies" constitueix una "hipocresia" que "no té precedents".

Segons Airbnb, a Barcelona van arribar l’any passat deu vegades més turistes que es van allotjar en hotels que en pisos promocionats per Airbnb. "Els hotels tenen una ocupació mitjana del 70%, l’equivalent a una ocupació de 288 nits l’any, i la majoria dels hotels es concentra en zones turístiques", apunta el comunicat.

Per contra, "els viatgers que van utilitzar Airbnb a Barcelona van suposar menys del 10% de tots els turistes que van visitar Barcelona l’any passat. L’amfitrió típic d’Airbnb va guanyar 5.500 euros compartint el seu espai menys de 70 nits l’any. Els amfitrions es queden amb el 97% de l’import de la reserva. La gran majoria d’amfitrions, hostes i reserves d’Airbnb es produeixen fora de les zones turístiques, i gairebé la meitat de la despesa de l’hoste es realitza en comerços dels barris on s’allotgen".

"Només en l’últim any, aquesta activitat va generar més de 1.000 milions d’euros a Barcelona. El model d’Airbnb és únic, ja que dóna més poder als ciutadans, enforteix els barris més enllà de les zones turístiques i està subjecte a impostos locals. Sabem que Barcelona també afronta altres pressions turístiques. Els creuers, per exemple, porten més turistes al Port de Barcelona durant la temporada d’estiu que el total de viatgers que van utilitzar Airbnb a la capital catalana durant tot el 2016", segons la plataforma.
Arxivat a