Ciutadans, l'únic partit que defensa (sense matisos) l'Aragó en el litigi de Sixena

La formació unionista va trencar la unanimitat al Parlament mentre que el PP va donar suport a la resolució en favor de protegir el fons

Inés Arrimadas en una de les manifestacionsó per la unitat d'Espanya a Barcelona.
Inés Arrimadas en una de les manifestacionsó per la unitat d'Espanya a Barcelona. | Adrià Costa
11 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:06h
Ciutadans defensa la unitat d'Espanya, però és "separatista" en fons del Museu de Lleida. El líder de Cs, Albert Rivera, ha estat molt clar avui al posar-se al costat de la resolució judicial en el cas del litigi de Sixena. No ha mostrat cap gest per la posició del Museu de Lleida. Rivera ha dit que "s'han de complir les resolucions judicials". També ha apuntat que si el seu partit és al govern català, no entrebancarà resolucions judicials d'aquest tipus.

Per la seva banda, Inés Arrimadas ha insistit en la mateixa línia en unes declaracions a Antena 3. La candidata, preguntada pel fet que l'ordre de trasllat s'executés precisament en aquests moments, ha respost que "les resolucions judicials no entenen de temps polítics". Arrimadas ha dit que "fa pena haver d'arribar al conflicte judicial, m'agradaria que si governem resolem els problemes amb més col·laboració i menys plets".

"Defensem el mateix a tot Espanya"

La posició expressada avui pels màxims dirigents de Ciutadans no és nova i respon a la línia seguida pel partit sobre les obres de Sixena. La diputada taronja Sonia Sierra, responsable de cultura dins del grup parlamentari, ha propugnat sempre una actitud de "col·laboració" amb el govern aragonès, desmarcant-se del tot de la posició del Museu de Lleida.

Davant el conflicte sobre el fons d'art, els taronges han aprofitat per furgar en les contradiccions entre els partits socialista i popular de Catalunya i l'Aragó. Sierra ha subratllat en més d'una ocasió el que és un punt central del discurs de Cs: "Som els únics que defensem el mateix a tot Espanya". En el cas de Sixena, els va bé per remarcar aquest aspecte del seu discurs. Es va evidenciar en el debat sobre la qüestió al Parlament del 2016.

Posició enfrontada a la del PP

El 13 de juliol del 2016, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució per demanar al Govern de Carles Puigdemont que adoptés totes les mesures necessàries perquè les obres procedents del monestir de Sixena continuessin al Museu de Lleida. Era una causa que depassava les diferències entre sobiranistes i unionistes, fins al punt que va semblar que es podria aconseguir la unanimitat. El Partit Popular es va afegir a la majoria i la resolució es va guanyar per 102 vots a 25, els de Ciutadans, que es van abstenir.

La decisió del jutge d'Osca que ordenava la devolució de les obres va generar una onada de solidaritat amb el Museu de Lleida, una institució molt prestigiosa entre la societat civil lleidatana. Només Ciutadans es va desmarcar d'aquest front comú de partits i entitats enfront les apetències de l'executiu de l'Aragó.

En el transcurs del debat al Parlament, Sonia Sierra va fer una intervenció molt dura en la qual va arribar a dir: "A qui creiem? Als socialistes i al PP de l'Aragó o de Catalunya? A qui menteixen, als catalans o als aragonesos?".

El xoc entre el PP i Cs ha estat molt clar en aquest tema. Fa uns dies, el candidat popular, Xavier García Albiol, va dir que calia acatar les sentències judicials, però que voldria que el fons es quedés al museu: "A nosaltres ens agradaria que aquest patrimoni continués formant part de Lleida".