L'unionisme veta la investidura telemàtica de Puigdemont

Cs, PP i PSC avisen que no seria legal fer-lo president a distància i que recorrerien als tribunals per invalidar-ho | Els constitucionalistes insisteixen que el futur Govern s'ha de tornar a ajustar "al marc estatutari"

08 de gener del 2018
Actualitzat a les 19:57h

Simpatitzants de Cs en una manifestació unionista Foto: Adrià Costa


Si el pla de Carles Puigdemont és ser investit de forma telemàtica, l'unionisme ja ha deixat clar que utilitzarà totes les eines al seu abat per impedir-ho. La principal: el Tribunal Constitucional. Els partits que van donar suport a l'aplicació del 155 han tornat de l'aturada nadalenca demanant als independentistes que no utilitzin la seva majoria al Parlament per seguir vies fora del marc estatutari i constitucional. La investidura a distància que es planteja des de Junts per Catalunya està, a judici de Cs, PP i PSC, fora de la legalitat, fet pel qual seria recorreguda als tribunals. 

El PP ha celebrat aquest dilluns el primer comitè de direcció de l'any, sota la presidència de Mariano Rajoy. El coordinador general de PP, Fernando Martínez-Maillo, ha titllat de "surrealista" la proposta d'investidura telemàtica. Ho ha qualificat d'"absurd" i de "riure's del conjunt dels ciutadans", ja que, sota el seu criteri, Puigdemont "està fugat" de la justícia espanyola. Segons el coordinador popular, una investidura així no ho permet el reglament del Parlament -que només regula les videoconferències per a les comissions parlamentàries- i ha dit que el PP ho recorrerà davant els tribunals perquè seria una "il·legalitat". "L'essència del parlamentarisme és la presència", ha subratllat.

Preguntat per si una investidura telemàtica de Puigdemont podria suposar estendre l'aplicació del 155, ho ha negat: "El 155 s'acaba quan es constitueix el nou Parlament". Però tot seguit ha advertit: "El que sí que sap tot el món és que l'Estat té capacitat per defensar-se. Això no se sabia abans".
 

El comitè de direcció del PP reunit aquest dilluns a Génova. Foto: @ppopular


Ciutadans ridiculitza el pla de Puigdemont

El líder de Ciutadans ha ridiculitzat el pla de Puigdemont per tornar al capdavant de la Generalitat. "Viu a Matrix", ha sentenciar ras i curt. Però encara ha anat més enllà: "Els que no ens hem pres la pastilla no entenem el seu món, el d'una república que no existeix i que pensa que pot governar per Skype o WhatsApp; el nacionalisme xoca amb el principi de realitat". 

Rivera ha insistit que el cap de llista de JxCat té delictes "molt greus" que pesen sobre ell i que, per tant, si torna ha de ser detingut. Rivera considera que Puigdemont "forma part del passat" i ha demanat a les forces independentistes que, si arriben a un acord per formar Govern, "acatin les lleis i la Constitució" i proposin un candidat que no estigui imputat.
 
El lider de Ciutadans, aquest dilluns. Foto: ACN

PSC avisa que la investidura a distància "no existeix"

També el líder del PSC, Miquel Iceta, ha entrat de ple en el debat que des de Junts per Catalunya ha fet bullir sobre la possibilitat d'invertir president Carles Puigdemont de forma telemàtica: "No existeix la investidura telemàtica". Iceta ha reivindicat que Catalunya "necessita un president que resideixi al país" i, si bé ha reconegut que el vot telemàtic podria ser incorporat en el reglament del Parlament, el president no pot ser escollit per aquest sistema.

"Una investidura requereix d'un candidat que es presenta a la Cambra i que manté un debat amb els grups i se sotmet a control cada 15 dies", ha argumentat el líder dels socialistes, que considera que Puigdemont "mai hauria d'haver marxat" a Brussel·les.
 

Miquel Iceta, aquest dilluns. Foto: ACN