La CUP critica que el discurs de Torrent «traeix l'esperit de l'1-O»

Riera lamenta que el nou president del Parlament s'enquadri "en el marc autonòmic i constitucional" i reclama a JxCat i ERC pactar un programa per materialitzar la República perquè "la CUP no és cap xec en blanc"

17 de gener del 2018
Actualitzat a les 15:11h

Els diputats de la CUP, amb el puny alçat, mentre el ple cantava Els Segadors, al final de la sessió. Foto: Josep Maria Montaner


La CUP s'ha mostrat molt crítica amb el primer discurs de Roger Torrent com a president del Parlament, el qual ha lamentat "profundament", ja que considera que s'ha quedat "molt lluny de qualsevol referència amb qualsevol legalitat republicana i s'ha enquadrat en el marc autonòmic i constitucional" i estableix una orientació política que els anticapitalistes no comparteixen "en absolut", segons ha asseverat el cap de files de la formació, Carles Riera.

Així, ha lamentat que Torrent no ha fet "cap referència a l'1-O", la qual considera que és "la font primària de legitimitat", i "tampoc no ha fet cap referència al 27 d'octubre, data en què aquest Parlament va proclamar la independència". "Volíem que aquest Parlament reprengués la tasca que va quedar en suspens per causa del cop d'estat que va suspendre l'autonomia", ha exposat i, en canvi, la crida a restablir les institucions autonòmiques que ha fet el dirigent d'ERC significa, segons la CUP, "allunyar-se del mandat de l'1-O".

Per això, la formació ha mostrat "inquietud, preocupació i desmarcatge respecte aquest discurs", el qual "no va en el bon camí per construir consensos per materialitzar la República" i "traeix l'esperit de l'1-O i la decisió del Parlament del 27 d'octubre". Així, ha aplaudit les referències socials, però ha avisat que "el compromís social només serà possible fora del marc autonòmic", ja que l'Estat seguirà impugnant lleis destinades a millorar la qualitat de vida dels catalans. En aquest sentit, els anticapitalistes han avisat que estaran "molts atents a les iniciatives de la nova mesa" i ho faran "des d'un esperit vigilant i crític".

En tot cas, Riera ha aplaudit que "un dels objectius que era una mesa amb majoria independentista s'ha assolit" -tot i el "lamentable biaix de paritat de gènere"- i ha afirmat que l'ha votada "sense exigir cap contrapartida" com un "acte de lleialtat amb la voluntat popular expressada el 21-D i per facilitar l'avenç en el procés subsegüent per materialitzar la República". En aquest sentit, ha explicat que la CUP ha deixat "en suspens" l'oferta d'entrar al Parlament perquè no s'ha complert la condició que van fer conforme l'òrgan "explicités un compromís clar amb la materialització republicana".

Suport a la investidura a distància

Quant a la investidura, ha anunciat que la formació donarà suport a "qualsevol mesura que decideixi aquest Parlament perquè això es pugui fer, fins i tot si es tracta de desobeir lleis espanyoles", deixant entendre que avalaran la investidura a distància, i que espera "que la mesa estigui a l'alçada" d'aquest repte. En tot cas, ha demanat "iniciar el més ràpid possible el debat sobre el programa d'iniciativa política i de govern", ja que "més important que els noms i les sigles són els programes polítics". "Construirem consensos si hi ha consensos per materialitzar la República", ha conclòs.

Malgrat tot, ha reconegut que fa "més de 48 hores" que la CUP no manté cap reunió presencial amb JxCat i ERC i ha criticat la manca de fluïdesa en la comunicació de les dues grans formacions independentistes respecte la seva força i ha avisat que "la CUP no és cap xec en blanc". Així, ha insistit que "és important que els possibles consensos es cuidin" i ha etzibat: "Fins ara no hem anat massa per bon camí".