El possible viatge de Puigdemont a Dinamarca reactiva la persecució de l’Estat

La Fiscalia demanarà al Suprem una euroordre de detenció contra el president de la Generalitat si participa aquest dilluns de manera presencial en una conferència a la Universitat de Copenhaguen | L'advocat de Carles Puigdemont reconeix que hi ha un alt risc que sigui detingut si surt de Bèlgica | Roger Torrent proposarà demà al matí el líder de Junts per Catalunya per ser investit president

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont | ND
21 de gener del 2018
Actualitzat el 22 de gener a la 1:06h
La possible sortida de Bèlgica de Carles Puigdemont aquest dilluns ha posat en alerta l’Estat, que ha vist una escletxa per detenir-lo i demanar-ne de nou l’extradició a Espanya. Aquest migdia, la Fiscalia ha confirmat que demanarà al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que reactivi l’ordre de detenció contra el dirigent independentista perquè pugui ser detingut a Dinamarca, on Puigdemont té previst viatjar aquest dilluns per oferir una conferència sobre Catalunya i Europa. Si el cap de llista de Junts per Catalunya assisteix físicament a la Universitat de Copenhaguen -tal com va confirmar divendres al Parlament la diputada i mà dreta de Puigdemont, Elsa Artadi-, hi ha risc real que sigui detingut si finalment Llarena accedeix a reactivar l’ordre de detenció. 

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ho ha admès aquest matí en una entrevista a Rac1. Cuevillas ha reconegut que si Puigdemont viatja a Dinamarca pot ser detingut si l’Estat emet una nova euroordre. Malgrat que aquesta opció és possible, i més després de la petició de la Fiscalia General de l’Estat, el lletrat no veu gaire sentit a què el jutge Llarena aprovi de nou una ordre de detenció europea després d’haver-ne retirat una al desembre. "No hi ha res que tingui sentit, no té sentit mantenir les imputacions, que són absolutament improcedents", ha dit, com tampoc té sentit retirar una euroordre "fent càlculs del risc de guanyar o perdre". 

Segons Cuevillas, "l’Estat té l’euroordre preparadíssima" per activar-la si el dirigent independentista es desplaça físicament a Dinamarca. "Si això passa", ha admès l’advocat, "el risc de detenció és bastant alt". L’euroordre, però, hauria d’arribar i fer-se efectiva abans que Puigdemont torni a ser a Bèlgica. El qualsevol cas, el lletrat sosté que ni el codi penal belga ni el danès ni l’espanyol contemplen el delicte de rebel·lió per les actuacions que ha dut a terme Puigdemont. En cas que Llarena accepti reactivar l’euroordre, per tant, Cuevillas confia que Dinamarca la rebutgi total o parcialment. 

Aquests cap de setmana, ministres del govern espanyol han defensat l’activació de l’euroordre per detenir Puigdemont en cas que es desplaci a Dinamarca. Dissabte, el ministre de Justícia, Rafael Catalá va afirmar que era decisió de la Fiscalia en cas que el president sortís de Bèlgica: "Serà la Fiscalia que decideixi si es pot articular el mecanisme de cooperació internacional per a la detenció". Cuevillas ha negat aquesta afirmació i ha recordat que la decisió és en mans del jutge instructor del cas, en aquest cas, Pablo Llarena. Juan Ignacio Zoido, ministre de l'Interior, ha anat una mica més enllà i ha avisat Puigdemont que si surt de Bèlgica pot ser detingut. "Si s'activa una ordre europea de detenció i Puigdemont es troba a Dinamarca, la Fiscalia actuarà i podrà ser detingut, no en tinc cap dubte", ha assegurat Zoido en declaracions a la Cadena COPE.
 

L'advocat Jaume-Alonso Cuevillas durant la compareixença després de la vista de Carles Puigdemont i els consellers cessats el 4 de desembre Foto: ACN


Una detenció que pot limitar les opcions de cara a la investidura

El viatge de Puigdemont arriba el mateix dia que el president del Parlament, Roger Torrent, ha de proposar el candidat a la presidència. El nom amb més possibilitats és el de Carles Puigdemont, perquè l’oposició no ha presentat cap nom alternatiu. Torrent ha de fixar també el dia del primer ple d’investidura, que previsiblement serà a finals de mes. Aquest ple ha de servir per investir Carles Puigdemont amb majoria absoluta i amb una fórmula encara per definir. Una hipotètica detenció del president a Dinamarca dificultaria molt que tornés abans de ser investit. 

Amb tot, Junts per Catalunya es resignava divendres a una investidura a distància i el president reivindicava que les opcions que s'estan estudiant no vulneren el reglament del Parlament. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president criticava l’informe dels lletrats de la cambra (contraris a una investidura telemàtica) i assegurava que era possible governar a distància gràcies a les noves tecnologies. 

Serà decisió de la mesa si accepta o no la delegació de vot per investir Puigdemont a Brussel·les i amb els vots delegats dels diputats que són a la capital belga. Si Roger Torrent i la majoria absoluta independentista de la mesa accepten el vot delegat, el govern espanyol i els partits unionistes han avisat que ho recorreran al Constitucional. Aquests últims dies, el govern espanyol, Ciutadans i el PP ja han apuntat contra el flamant president del Parlament i han deixat clar que no es consentirà cap "il·legalitat" i que si Torrent desobeeix una hipotètica suspensió del TC la justícia actuarà "com va passar amb Forcadell".