29
de gener
de
2018, 22:15
Actualitzat:
30
de gener,
9:30h
Carles Puigdemont votant la declaració d'independència
La investidura més excepcional ja és aquí. A partir de les tres de la tarda, el Parlament de Catalunya tornarà a ser l'escenari de nous episodis excepcionals relacionats amb el procés català. Carles Puigdemont és el candidat amb més suports -Junts per Catalunya, ERC i la CUP han acordat la seva investidura telemàtica-, però el fet de no ser físicament a Catalunya li complica la reelecció. Malgrat això, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, la candidatura presidencial ha pressionat fins al final per aconseguir una votació sobre Puigdemont "encara que sigui simbòlica". Si no hi ha un gir en els esdeveniments, els partits no compten que el candidat faci acte de presència a la cambra catalana per sotmetre's al parer dels diputats, i el secretari primer de la mesa llegirà el seu discurs de forma delegada.
Segons fonts coneixedores de les negociacions, la situació a hores d'ara és aquesta: forçar una votació a l'hemicicle sobre el cap de cartell de Junts per Catalunya, encara que això suposi posar en perill el president del parlament, Roger Torrent -advertit pel Tribunal Constitucional (TC)- i els altres tres independentistes de la mesa i trobar una fórmula inèdita -delegació en un diputat o demanar la lectura del secretari- per tal que el candidat desplegui un programa de Govern escàs. De moment, les forces independentistes només han arribat a tres acords: la creació d'una Assemblea Constituent provisional, la fi dels concerts a escoles que segreguen per sexe, i la gestió pública de l'empresa Aigües Ter-Llobregat, privatitzada en els anys d'Artur Mas.
Natàlia Sànchez, diputada de la CUP, atén els mitjans al Parlament Foto: ACN
"Tot està bloquejat a l'espera de la investidura", sosté un alt dirigent consultat. "No hi ha cap concreció", manté una altra veu implicada en les negociacions. Les implicacions de forçar la votació són múltiples, això sí. És probable que els lletrats desaconsellin una votació en la qual el candidat no sigui al ple -seria tota una sorpresa que Puigdemont tornés, per més que ell alimenti la idea a les xarxes socials-, i també ho és que l'oposició entri en còlera a l'estil del 6 i el 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis de la desconnexió. El cost de la votació, encara que sigui "simbòlica", és imprevisible: el govern espanyol recorrerà la iniciativa i farà entrar el nomenament en el llimb.
Una de les possibilitats és que s'entri el discurs de Puigdemont al registre, i que se sotmeti a consideració del ple el fet de llegir-lo. Un dels secretaris de la mesa seria l'encarregat de traslladar el contingut al ple i, després, se sotmetria a votació. Els grups de l'oposició hi voldrien dir la seva. A banda, si la votació és "simbòlica" el nomenament de Puigdemont entraria en un escenari desconegut, perquè molt probablement quedaria sense efecte després dels recursos de l'Estat. "Si fem això, passarà com el 27 d'octubre: proclamar sense aplicar", lamenta un coneixedor de la situació.
Una fórmula que s'estudia és entrar el discurs de Puigdemont al registre del Parlament i que el llegeixi un membre de la mesa durant el ple
Els problemes que planteja la via per delegació és quin cost pot tenir per als diputats que estan encausats, com ara Josep Rull i Jordi Turull. Participar en un acte -la votació d'un candidat que ha presentat el programa per delegació- prohibit pel TC els pot comportar "conseqüències legals", com assenyalen fonts de la defensa consultades per NacióDigital. "A la mínima que l'Estat interpreti que hi ha reiteració delictiva, se'n poden tornar dins", assenyalen a la direcció del PDECat en referència a la presó d'Estremera.
Pendents del TC
Abans del ple d'investidura, el Constitucional es reunirà a la una del migdia per resoldre definitivament les al·legacions de Junts per Catalunya contra les mesures cautelars adoptades dissabte en un debat molt més llarg de l'habitual. En l'escrit de recurs, la formació al·lega que les mesures preses pel TC són "nul·les de ple dret" i que "vulneren drets fonamentals", atès que "no han estat sol·licitades" per cap de les parts i "envaeixen" l'autonomia del Parlament de Catalunya i la competència exclusiva de la mesa del parlament en l'aplicació i la interpretació del seu reglament.
Per la seva banda, Puigdemont ha presentat un escrit al Tribunal Suprem en què recorda que els resultats electorals del 21-D li han atorgat la condició de diputat i subratlla que, com a tal, gaudeix de tots els drets i prerrogatives que li són inherents, "especialment el d'immunitat parlamentària", segons ha informat Junts per Catalunya en un comunicat. El president, que va ser cessat per l'article 155, entén que no fa falta demanar cap tipus d'autorització judicial per a l'exercici d'aquests drets.
JxCat es nega a parlar d'alternatives a Puigdemont fins que no es voti la investidura; Jordi Sànchez i Jordi Turull apareixen en les travesses pel moment en què s'obri el meló
La candidatura, tot i les dificultats -que poden portar a una investidura fallida-, es nega a parlar d'alternatives a Puigdemont. "Ara tot està en mans d'ERC", sostenia ahir un alt dirigent de Junts per Catalunya. El president compta amb el suport de la CUP per forçar la investidura fins al final, mentre que els republicans són més tebis. En públic, això sí, aposten decididament per Puigdemont i sostenen, com ha fet aquest matí Sergi Sabrià, que cal mantenir el pols "ferm" davant l'enèsim embat de l'Estat.
Si la investidura no és completa i cal buscar noms alternatius, n'hi ha dos que parteixen amb avantatge: Jordi Sànchez i Jordi Turull. El primer ha estat nomenat president de grup parlamentari de Junts per Catalunya malgrat ser a la presó, i el segon és conseller de la Presidència i va passar 32 nits a al presó entre el 2 de novembre i el 4 de desembre. No hi haurà moviments, això sí, fins que "es constati que Puigdemont no pot exercir el càrrec". Aquest dimarts es resoldran algunes incògnites, tot i que encara en quedaran algunes sobrevolant l'ambient. La investidura més excepcional ja és aquí.
Roger Torrent i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les Foto: Junts per Catalunya