Junts per Catalunya i ERC fan un balanç satisfactori de la «cimera del desgel» a Brussel·les

Una delegació republicana sense Rovira s'ha reunit aquest diumenge amb Puigdemont per saber com pretén ser investit | Els diputats de la llista del president es reuniran amb ell aquest dilluns a la capital comunitària

Carles Puigdemont i Marta Rovira, en una imatge d'arxiu.
Carles Puigdemont i Marta Rovira, en una imatge d'arxiu. | ACN
04 de febrer del 2018
Actualitzat el 05 de febrer a les 11:45h
La  "cimera del desgel" ha anat bé i hi ha avenços i bon clima de treball. Si més no aquesta és la lectura que fan tant els representants de Junts per Catalunya com els d'ERC presents a la trobada que, aquest diumenge, han mantingut a Brussel·les el president Carles Puigdemont i una delegació republicana. La trobada presencial (telemàtiques n'hi ha hagut vàries i a diferents nivells) arribava després d'una setmana que ha evidenciat les tensions al bloc sobiranista per la negativa d'ERC a investir-lo de forma no presencial i la incertesa sobre les seves intencions.

Ni els uns ni els altres detallen, però, quina seria la fórmula proposada per restituir Puigdemont, però sí coincideixen en que el clima de la reunió, on no hi havia Marta Rovira perquè segons els republicans es tractava només de "recollir la proposta", ha estat positiu. La delegació d'ERC l'han integrada el cap de gabinet de Rovira, Jordi Bacardit, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, el secretari de comunicació, Miquel Gamisans, i la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, exiliada amb Puigdemont a Brussel·les. Per part de Junts per Catalunya han participat els diputats Albert Batet, Elsa Artadi, Marc Solsona, Laura Borràs i Josep Costa a més de Damià Calvet.

"Ha anat bé i ha estat constructiva", afirmen a Junts per Catalunya. De fet, afegeixen que s'està "en vies de restablir la confiança perduda arran de la investidura fallida". La informació que hauria compartit Puigdemont amb ERC sobre el seu futur la donarà a conèixer aquest dilluns als diputats del seu grup, que es desplaçaran a la capital comunitària per celebrar una reunió que ja estava prevista. En paral·lel es reunirà a Barcelona l'executiva del PDECat que lideren Marta Pascal i Neus Munté.

Escoltar de primera mà la proposta

Els republicans volien escoltar de primera mà, després de constatar la voluntat de Puigdemont de no tornar a Catalunya, quines són ara les seves intencions. Mantenen la seva aposta per restituir-lo al càrrec però no volen que això tingui cost penal per la mesa i els diputats immersos en processos judicials.

Junts per Catalunya afirma tenir un pla per investir-lo, però hi ha sectors dins la candidatura que, com al si dels republicans, s'avindrien a una investidura simbòlica o que permetés la institució d'un govern a la capital comunitària i un altre de perfil executiu a Barcelona. Puigdemont reclama, en qualsevol cas, ser votat al Parlament. La CUP dona suport a una via que, si bé després no pugui ser efectiva pel no retorn del president i la suspensió del TC, passi d'entrada per desacatar l'alt tribunal, que veta la investidura a distància.

Els lletrats de la cambra catalana presentaran dimarts un informe sobre els terminis de la investidura després de la suspensió decretada per Roger Torrent. En paral·lel, els partits negocien el repartiment d'àrees de govern, que segons totes les fonts serà paritari entre Junts i els republicans.