ERC esclata i reclama a JxCat «seriositat, rigor, discreció» i la fi de les crítiques a Torrent

Sabrià defensa que el president del Parlament va anunciar que recorreria a totes les instàncies, que Puigdemont li va demanar empara i que la via del TEDH va ser idea de JxCat | Exigeix a la llista del president que acabi amb "les filtracions" i el costum de fer "una proposta al matí i una altra a la tarda a través dels mitjans"

Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dimarts.
Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dimarts. | ERC
13 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:25h
ERC ha esclatat, farta de les crítiques de JxCat cap al president del Parlament, Roger Torrent, després que la candidatura de Carles Puigdemont li hagi retret aquest dimarts l'anunci d'un recurs al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) contra el veto a la investidura del president català i la no tramitació de la proposta de reforma de la llei de la presidència. "Torrent ha fet un nou pas per defensar els drets de tots els diputats i, en concret, del president Puigdemont", ha defensat el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià.

De fet, ha afirmat que aquesta és una resposta a la petició d'empara que li va demanar Puigdemont per escrit -la qual ERC va criticar que fos unilateral-, així com una conseqüència del discurs de quan va deixar en suspens el ple d'investidura, moment en què va anunciar que prendria mesures per poder-lo fer i "que recorreria a totes les instàncies per garantir els drets del president Puigdemont". A més, Sabrià ha negat que el president del Parlament hagi presentat el recurs sense avisar, sinó que primer "comunica la seva intenció al vicepresident primer i membre de JxCat, Josep Costa, sense que hi hagués cap oposició".

Igualment, el dirigent d'ERC ha recordat que anar al TEDH "és una idea del grup de JxCat que el president del Parlament ha decidit portar en pràctica", motiu pel qual els republicans estan "perplexos", ja que Torrent "també s'endú retrets" quan aplica mesures proposades per la candidatura de Puigdemont. "No és seriós, ni de rebut, ni just", s'ha queixat Sabrià, que ha afirmat que aquesta iniciativa pot ser compatible amb l'estratègia que hagi decidit seguir el president exiliat.

Prou de filtracions

En el mateix to crític amb les maniobres de JxCat, els ha exigit que es "treballi amb el màxim rigor les propostes que es fan" perquè tots volen "els mateixos resultats". "Seriositat, rigor i discreció", ha reclamat, així com acabar amb "les filtracions" i el costum de fer "una proposta al matí i una altra a la tarda a través dels mitjans". "Prou de retrets, no hi ha ningú més compromès amb la República que ERC", ha insistit.

Per tot això, Sabrià ha instat a treballar amb discreció un "acord global" que inclogui el reconeixement de la legitimitat de Puigdemont, l'impuls d'un Govern efectiu que posi fi al 155, un full de ruta i els components de l'executiu. "I en aquell moment, sortim junts i fem-ho públic", ha demanat, treballant "en la diversitat" de JxCat, ERC i la CUP, i ha conclòs: "Acabem amb els draps bruts, a buscar medalles, deixem enrere els retrets i posem-nos a treballar". Sigui com sigui, ha anunciat que aquest mateix dimarts es reprenen les reunions per assolir aquesta entesa.