La Moncloa tanca la porta a la investidura de Sànchez: «No tolerarem cap farsa»

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, assegura que l'advocacia de l'Estat actuarà si el Parlament comet alguna irregularitat | El govern espanyol, almenys de moment, insinua que no recorrerà la declaració simbòlica de restitució de Puigdemont

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Ménde de Vigo, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Ménde de Vigo, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá | ACN
02 de març del 2018
Actualitzat a la 13:58h
Es planteja el govern espanyol prendre la iniciativa per frenar la investidura de Jordi Sànchez com a president de la Generalitat? "La capacitat de proposar un candidat és per al Parlament. No tenim res a dir. Si aquest candidat hipotèticament proposat té algun problema amb la justícia, això serà una decisió del jutge. Si es proposa algú en presó provisional, qui ha de decidir és el Tribunal Suprem. Estarem atents al que decideixi el jutge, i serem respectuosos amb aquesta decisió", ha respost Rafael Catalá, ministre de Justícia, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Íñigo Méndez de Vigo ha estat molt més contundent: "El govern no tolerarà cap farsa".

"Sembla sorprenent i fora de la lògica proposar algú que està a la presó. L'advocacia de l'Estat està atenta a la decisió que prengui el Parlament per procedir a actuar en conseqüència [en funció de si es proposa Sànchez]", ha ressaltat Catalá. Méndez de Vigo ha indicat que tot el procediment és "molt cridaner". "Fins fa dos dies era Puigdemont i Puigdemont, i ara és diferent. No es poden crear estructures paral·leles", ha reflexionat Méndez de Vigo, en relació a l'Espai Lliure de Brussel·les que es posarà en marxa.

"No hi haurà cap euro per finançar irrealitats. Els secessionistes han tingut un tast de realitat: allò que explicaven, com ara que no hi hauria fuga d'empreses, no s'ha produït. El govern espanyol defensarà la normalitat constitucional", ha indicat el portaveu del govern espanyol. Catalá ha indicat que l'advocaciá de l'Estat està estudiant la "declaració política" de la restitució de Puigdemont, i ha deixat entreveure que no hi haurà recurs.

La Moncloa va combatre la investidura del president a l'exili, la qual va recórrer al Tribunal Constitucional. En aquella ocasió, però, el procediment no va ser tant fluid com de costum: el Consell d'Estat va posicionar-se en contra de recórrer-la, i el mateix Constitucional va haver de debatre durant pràcticament una jornada sencera per arribar a la conclusió que la investidura telemàtica no es podia dur a terme.