JxCat i la CUP fan front comú per reivindicar la investidura de Puigdemont

El Parlament aprova les resolucions de l'independentisme que reclamen l'alliberament dels presos i el dret del president català i de Sànchez de ser elegits, amb el suport dels "comuns" en alguns punts

Carles Riera (CUP) conversa amb Francesc de Dalmases (JxCat), abans del ple.
Carles Riera (CUP) conversa amb Francesc de Dalmases (JxCat), abans del ple. | Adrià Costa
28 de març del 2018
Actualitzat a la 13:31h
JxCat i la CUP no renuncien a la investidura de Carles Puigdemont i al mandat de l'1-O. Així ho han asseverat respectivament els diputats Gemma Geis i Carles Riera en la seva intervenció inicial en el ple d'aquest dimecres en què l'independentisme reivindica el president català i els drets polítics dels electes presos i exiliats en base a dues resolucions registrades conjuntament que es basen en les mesures cautelars dictades pel comitè de Drets Humans de les Nacions Unides en relació a la situació de Jordi Sànchez.

"No renunciarem a la investidura de Carles Puigdemont", ha asseverat Geis, que ha reivindicat "els drets polítics de tots i cadascun dels diputats d'aquest Parlament", i ha demanat el suport de la resta de diputats perquè "un país que no lluita pels seus drets civils i polítics és un país que no té futur". Malgrat tot, també s'ha referit al mandat extret del referèndum, vinculat al president exiliat, reiterant el "compromís amb l'1-O i el president Puigdemont".

Així, Geis ha començat denunciant que a 2018 hi hagi "presos polítics a les presons espanyols, perquè s'inventen fets que no es van produir", quan "l'única violència que van exercir van ser els policies l'1-O", i ha lamentat que "s'han proposat fins a tres candidats" a la presidència i tots ells han estat vetats per la justícia espanyola. En aquest sentit, ha reconegut que, en referència a les mesures cautelars dictades per l'ONU en defensa dels drets polítics de Jordi Sànchez, "és possible l'incompliment per part del jutge Pablo Llarena d'aquestes mesures, cosa que malmetria encara més la imatge internacional d'Espanya".

La CUP reclama un ple ja

Igualment, l'anticapitalista Carles Riera ha lamentat que "l'estat espanyol ha segrestat la sobirania del poble de Catalunya i el Parlament" i el fet que "els grups majoritaris del sobiranisme i la presidència d'aquest Parlament haguessin acatat aquest segrest" amb la retirada de la candidatura de Puigdemont i l'ajornament del ple que l'havia d'investir. En aquest sentit, ha celebrat que JxCat hagi demanat la delegació de vot de Puigdemont: "Només exercint sobirania retornarà l'autogovern".

Així, ha aplaudit també que Suïssa hagi reconegut la "naturalesa política dels càrrecs pels que vol jutjar Anna Gabriel", motiu pel qual no l'entregarà. Aquest ple, ha insistit Riera, "pot reobrir l'esperança pel que fa a la unitat de les forces independentistes", la qual ha de passar per "investir Puigdemont com a president, fer República". "Aquest és el camí per la unitat", ha insistit, motiu pel qual ha reclamat un "ple d'investidura ja per investir Puigdemont com a president", davant del qual, ha afegit, els diputats de la CUP assumiran "totes les responsabilitats personals i polítiques per fer-ho realitat".
 

Anna Caula (ERC), mostrant una fotografia dels diputats exiliats, empresonats i encausats. Foto: Adrià Costa


Al seu torn, la diputada d'ERC Anna Caula ha lamentat que les mesures impulsades pels poders espanyols "estan liquidant el seu propi estat i la poca credibilitat que li quedava" i ha avisat que "el procés cada cop més internacionalitzat, pendent de quatre països" i de les peticions d'extradició. Sigui com sigui, ha afegit que, més enllà de l'independentisme, "ningú no està segur en aquest estat", en referència a la persecució que viuen també músics, artistes o tuitaires.

En aquest sentit, ha lamentat que el país viu "un moment d'emergència nacional" i ha burxat la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, per la seva incapacitat per fer Govern: "Mireu-vos al mirall, cara a cara, sense vestits de luxe ni postureig de paper setinat, amb vostès no vol pactar ningú". Així mateix, ha aplaudit les victòries recents de la "democràcia enfront l'estat injust i repressiu en què s'ha convertit l'espanyol", referint-se al referèndum o a cada cop més reaccions d'organismes internacionals, com l'ONU o la justícia suïssa.

Les dues resolucions, aprovades

Finalment, el Parlament ha aprovat les dues resolucions de l'independentisme amb els vots de JxCat, ERC i la CUP en tots els punts, mentre que els "comuns" s'han oposat a aquells en què es defensava garantir els drets de Puigdemont i Sànchez a ser investits, però han avalat els que defensaven l'alliberament dels presos i a l'exigència que l'Estat compleixi la resolució de l'ONU. Al seu torn, Cs, PSC i PP s'han oposat per complet a les dues resolucions, excepte que els liberals no han votat en el punt que reclama l'alliberament dels presos.