La criminalització del procés entra a l'escola

L'espanyolisme situa els professors en el punt de mira després de l'assenyalament de nou docents de Sant Andreu de la Barca investigats per "humiliar" fills de guàrdies civils | Un grup de veïns organitza aquest dimarts una mobilització de suport al centre educatiu

Pintades a l'IES Palau de Sant Andreu de la Barca
Pintades a l'IES Palau de Sant Andreu de la Barca | @9delpalau
30 d'abril del 2018
Actualitzat el 01 de maig a les 8:06h

Mobilització a una escola de Sants per garantir el referèndum. Foto: Martí Albesa


"Quan tallin els caps de la cúpula política vindran a per nosaltres", assegurava el passat 1 de febrer un membre d'uns 60 anys del CDR de Sants. L'expressió de la seva inquietud va ser premonitòria. Poc després van arribar les investigacions als participants de les vagues del 3 d'octubre i del 8 de novembre i, ja amb nou dirigents independentistes a la presó i set més fora del país, el 10 d'abril va ser detinguda l'activista de Viladecans acusada per rebel·lió i terrorisme. Ara, el focus se centra en el cos docent amb la polèmica dels nou professors de Sant Andreu de la Barca a qui la Fiscalia acusa d'un delicte d'odi per parlar de la violència policial de la jornada de l'1 d'octubre. No són els únics ni els primers. Al novembre ja van ser citats a declarar vuit professors de la Seu d'Urgell amb la mateixa acusació.

El diari El Mundo i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, han estat el duet encarregat de fer d'altaveu i assenyalar amb noms i cognoms els docents de l'Institut El Palau un cop el ministeri públic els ha denunciat per, presumptament, haver "humiliat" fills d'agents de la Guàrdia Civil. Aquest centre educatiu públic està tot just a 150 metres de la caserna de la Benemèrita amb més agents de Catalunya, amb la qual cosa hi ha una important presència d'alumnes fills de guàrdies civils. Segons les famílies d'alguns d'ells, els professors sota el punt de mira judicial van protagonitzar comentaris despectius contra la policia just després de l'1-O que van ofendre fills de guàrdies civils, un relat que portaveus del centre han negat rotundament.

El centre nega el relat de la denúncia de la Fiscalia

"L'informe d'inspecció -supervisat pel ministre Íñigo Méndez de Vigo- conclou que no hi ha indicis que hagi passat res de tot això", ha explicat aquest dilluns a RAC 1 Josep Lluís Alcázar, professor del centre assenyalat. Fins ara, ha estat la pròpia conselleria qui demanava al cos docent de l'institut que es mantinguessin en silenci, però entenen que amb el nou pas de la Fiscalia i el tractament mediàtic rebut no poden seguir callats. El president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font, ha denunciat el "linxament públic" al qual considera que estan sent sotmesos els professors i ha reivindicat la tasca del col·lectiu docent català. L'expresident i soci de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch ha arribat a titllar via Twitter els nou professors de l'institut El Palau de "supremacistes i assetjadors de nens".

Els docents, però, també han rebut mostres de suport. Aquest mateix dimarts a les 12 del migdia un grup de veïns han organitzat una mobilització per donar suport al professorat a les portes de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca. Els convocants han fet una crida a no dur símbols polítics ni banderes, i a dur posada una samarreta de color blanc per evitar vinculacions amb cap tendència política.