El diàleg s'enfanga a Madrid

El PDECat retira la moció acordada amb el PSOE a favor del diàleg dins del marc legal per pressions internes i el veto dels socialistes al referèndum acordat al Senat, mentre ERC es desmarca del text prèviament pactat

Carles Campuzano, portaveu del PDECat al Congrés, durant el ple d'aquest dimecres
Carles Campuzano, portaveu del PDECat al Congrés, durant el ple d'aquest dimecres | Congrés dels Diputats
12 de setembre de 2018, 22:15
Actualitzat: 13 de setembre, 14:20h
L'endemà de la Diada, novament massiva al carrer, s'ha evidenciat la manca d'unitat estratègica de l'independentisme i les dificultats del diàleg amb Madrid. Dues dinàmiques que han confluït al Congrés dels Diputats i al Senat, i que han acabat amb la retirada d'una moció del PDECat -pactada amb el PSOE- que defensava l'inici de converses entre la Generalitat i l'Estat dins de l'ordenament jurídic "vigent", és a dir, dins de la Constitució. La jornada ha estat frenètica, amb converses als passadissos del Congrés, telèfons -de Madrid a Waterloo, passant per Barcelona- que treien fum i reaccions a la xarxa que han tornat a ser decisives a l'hora de traçar els moviments del món postconvergent i d'ERC, que es miren de reüll.

Com ha estat la pel·lícula dels fets dels últims dies i hores? Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, dilluns a la nit ja estava molt perfilat el pacte entre el PDECat i el PSOE per incloure la referència a l'ordenament jurídic "vigent" en la moció, que apostava per determinar les vies legals necessàries per tal que els catalans decideixin el seu futur. Aquesta versió, treballada pel portaveu dels nacionalistes al Congrés, Carles Campuzano, comptava amb el vist-i-plau de la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, que és companya seva d'escó a Madrid. El contingut final ha transcendit aquest dimecres al matí per canals oficials, que s'esforçaven en situar el text com una via de negociació del referèndum pactat. 

Dilluns a la nit, el contingut de la moció pactada amb el PSOE estava enllestit i comptava amb el vist-i-plau de les cúpules del PDECat i de JxCat

Davant les previsibles tensions que es generen entre els sectors que integren Junts per Catalunya (JxCat) -Campuzano és considerat dels més moderats d'aquest espai com a home fidel a Marta Pascal, defenestrada per Carles Puigdemont en el congrés que el PDECat va celebrar al juliol-, el contingut de la moció ha estat un dels protagonistes de la roda de premsa posterior a la roda de premsa del consell executiu. Elsa Artadi, consellera de la Presidència, ha assenyalat que no existien "contradiccions" entre la moció i el rumb del Govern, i opinava que no generava "distorsions". De fet, un dia després de la Diada, Artadi ha recalcat que la prioritat de l'executiu és el "diàleg" i la "negociació" per assolir un referèndum pactat.

La gènesi del viratge

A partir de primera hora de la tarda, però, la moció ha començat a naufragar. La CUP ha emès un comunicat molt crític amb el text pactat entre el PDECat i el PSOE, i al cap d'una estona ERC ha fet oficial a través de Twitter que no donaria suport a la moció. "En democràcia s’ha de poder parlar de tot. El límit és el respecte als drets fonamentals i als principis democràtics. La llei és mutable i no pot ser l’argument per limitar el diàleg. No donarem suport a la moció i treballarem per un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies", ha apuntat la formació republicana des de les xarxes socials. "ERC ha fet d'ERC, un cop més, deixant-nos el desgast a nosaltres", es queixaven fonts del PDECat al vespre. L'esmena no s'havia pactat amb ells, però sí que s'havia "parlat", mantenen des de la sala de màquines nacionalista.