20
de juliol
de
2019, 16:01
Actualitzat:
21
de juliol,
19:15h
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada àrea policial bàsica, es desplega el seu nom, el percentatge de delictes sexuals resolts allí entre 2014 i 2018, el total de coneguts, el total de resolts i el nombre de detinguts per aquests fets. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.
Barcelona és la ciutat catalana on es produeixen més delictes sexuals, però també és on en queden més pendents de resoldre o que directament queden impunes. Així consta en els registres dels Mossos d'Esquadra, que comptabilitzen 9.313 casos d'abusos sexuals, agressions sexuals i assetjament sexual coneguts a Catalunya, entre 2014 i 2018, dels quals se n'haurien resolt 7.581, el 81,4% del total. Per aquests fets, s'han detingut 4.025 persones.
De les nou regions policials en què es divideix el país, el percentatge de resolució és més petit a la que engloba la ciutat de Barcelona, on cau fins al 73,7%. Un de cada quatre casos coneguts els darrers cinc anys, per tant, hi estan sense resoldre. En canvi, a les Terres de l'Ebre i als Pirineus Occidentals, la taxa d'èxit supera el 93%, per bé que també hi ha menys casos a investigar.
En concret, els Mossos hi van tenir coneixement de 179 i 73 presumptes delictes, respectivament, mentre que, a Barcelona, n'hi van haver 2.689 -un cada dia i mig-. La segona regió amb més casos va ser la metropolitana nord -bàsicament, el Barcelonès Nord, el Vallès i el Maresme-, amb 2.287 i una taxa de resolució del 82,4%, seguida per la regió metropolitana sud -l'Hospitalet de Llobregat, el Baix Llobregat i part del Penedès-, amb 1.434 casos i la resolució del 84,4%. Cal tenir en compte que tant l'abús com l'agressió sexual poden incloure la violació -així com altres activitats sexuals sense consentiment-, per bé que la segona inclou violència i intimidació.
Diferències entre districtes
A nivell de districtes de Barcelona, però, la diferència també és notable i la taxa de resolució no està necessàriament lligada a la quantitats de fets denunciats. On és més baixa és a Gràcia, on s'han esclarit el 65,9% dels casos coneguts, els quals van ser 132, en els cinc anys analitzats, però on el percentatge és més elevat és a Horta Guinardó, del 82,9%, per bé que allí es van haver d'investigar més fets, 163. On més casos de delictes sexuals es van denunciar, però, va ser a l'Eixample, amb 505 i una taxa de resolució del 69,3%, seguit de Ciutat Vella, amb 463, dels quals un 68,3% han estat esclarits. On se n'han conegut menys és a Les Corts, 87, tot i que és el quart districte amb menys taxa de resolts, el 72,4%.
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada districte, es desplega el seu nom, el percentatge de delictes sexuals resolts allí entre 2014 i 2018, el total de coneguts, el total de resolts i el nombre de detinguts per aquests fets, així com les mateixes dades desagregades sobre abusos sexuals, agressions sexuals i assetjament sexual. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.
El nombre de delictes sexuals coneguts s'ha anat incrementant els darrers anys arreu del país, i també a Barcelona -en part, per un increment de la conscienciació de la necessitat de denunciar-los-. A la capital catalana, els Mossos van tenir constància el 2014 de 223 casos d'abusos sexuals, 181 d'agressions sexuals i 6 d'assetjament sexual, unes xifres que havien augmentat el 2018 a 424, 253 i 13, respectivament. El 2017, però, és l'únic any en què els fets coneguts es van reduir respecte l'anterior.
DELICTES SEXUALS CONEGUTS PELS MOSSOS, A BARCELONA, ENTRE 2014 I 2018
El Ripollès, on més casos es resolen
A nivell de taxa de resolució dels casos, sobresurt el Ripollès, on se'n van conèixer 17 i se'n van resoldre 18, ja que es devia esclarir algun cas comès en anys anteriors. A l'Alt Urgell se'n van tenir constància de 15 i se'n van resoldre 15, però les taxes més altes en àrees amb més de 100 casos són les del Bages -168 fets i el 92,3% de resolts-, Martorell -164 fets i 92,1% de resolts- i Osona -174 fets i 91,4% de resolts-.
Per contra, on menys casos es resolen són en cinc districtes barcelonins: Gràcia, Ciutat Vella, Eixample, Les Corts i Sant Martí, però aquesta última empata amb un 76,1% de casos resolts amb l'àrea de Rubí. Just per sobre se situen les àrees de Cerdanyola del Vallès -77%-, el Solsonès -78,3%-, el districte de Sant Andreu -78,3%- i les comarques del Gironès i el Pla de l'Estany -78,3%-.
DELICTES SEXUALS CONEGUTS, RESOLTS I PERSONES DETINGUDES, PER ÀREA POLICIAL BÀSICA, ENTRE 2014 I 2018
METODOLOGIA DE L'ANÀLISI |
---|
Les dades per a aquesta notícia han estat extretes del web dels Mossos d'Esquadra, des d'aquest enllaç. En concret, s'han filtrat aquells casos de delictes d'abusos sexuals, agressions sexuals i assetjament sexual i, malgrat que els delictes d'exhibicionisme i provocació sexual i els relatius a la prostitució també consten al codi penal com a delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals, s'ha decidit deixar-los fora de l'anàlisi en considerar-se sensiblement diferents als tres primers i a l'objecte d'estudi. Com que els mateixos documents dels Mossos ofereixen les dades dels casos coneguts i resolts -així com les persones detingudes per aquests fets-, la taxa de resolució s'ha obtingut a partir de relacionar aquests dos. Si bé és cert que alguns casos es poden esclarir fora de l'any en què s'ha produït o conegut -per això, al Ripollès, se n'han resolt més que comès-, s'entén que la xifra resultant és força aproximada a la real. La distribució per regions policials, àrees policials bàsiques i anys és la mateixa que ofereixen els documents dels Mossos directament. |