La Generalitat «treballa» per garantir la normalitat en la jornada del 10-N

La consellera de la Presidència troba "compatibles" les manifestacions de la jornada de reflexió amb l'exercici del dret a vot

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en roda de premsa
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en roda de premsa | Govern
05 de novembre de 2019, 14:55
Actualitzat: 14:55h
La recta final del 10-N no serà senzilla, tenint en compte les manifestacions promogudes pel Tsunami Democràtic de cara a la jornada de reflexió i l'acampada a la plaça Universitat protagonitzada per estudiants. En aquest context, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que el Govern "treballa" per "garantir la normalitat" en la jornada de votacions prevista per diumenge.

Budó ha assenyalat que és "compatible" el dret a manifestació -en referència a la convocatòria del Tsunami i a l'acampada jove de la plaça Universitat, que la Junta Electoral Central (JEC) rebutja desallotjar- amb l'exercici del dret a vot. "Les urnes són una expressió democràtica, que la ciutadania vagi a votar i que s'expressin a través de les urnes", ha ressaltat la consellera de la Presidència.

Confiança (encara) amb Sánchez

Malgrat la "catalanofòbia" exhibida per PSOE, PP, Ciutadans i Vox en el debat a cinc emès ahir al vespre, el Govern manté la mà estesa cap a Pedro Sánchez després de les eleccions espanyoles del 10-N. En aquests termes s'ha expressat Budó, que ha "confiat" que el proper president de l'executiu espanyol tigui "voluntat i capacitat" de dialogar amb la Generalitat per tal de resoldre de forma política un conflicte "polític".

Budó també s'ha referit al fet que Sánchez admetés en una entrevista a La Vanguardia que havia tingut converses amb el vicepresident Pere Aragonès. La consellera de la Presidència ha assegurat que aquests contactes no s'han produït amb Aragonès "com a vicepresident". "Com a vicepresident no ha interlocutat en nom del Govern", ha assegurat Budó, que ha lamentat les noves euroordres contra Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig emeses aquest dimarts per part del Tribunal Suprem.

Un rei que "fa política"

Felip VI va assenyalar ahir, en una intervenció a Barcelona envoltada de fortes mesures de seguretat, que a Catalunya no hi tenen cabuda ni la "violència", ni la "intolerància", ni el "menyspreu a les llibertats dels altres". Budó, en aquest sentit, ha acusat el monarca de "fer política" en plena campanya electoral. "El rei pren part", ha reflexionat la consellera de la Presidència en el transcurs de la roda de premsa setmanal.

Segons la dirigent governamental, Felip VI segueix sense "escoltar una bona part dels ciutadans". La visita del rei va generar protestes al carrer -milers de persones es van acostar a la Diagonal de Barcelona, que estava tallada durant quilòmetres per encapsular el Palau de Congressos- que van incloure el bloqueig en zones del recinte. Budó, en tot cas, ha destacat que els assistents hi van arribar "sense problemes".
 
De fet, la consellera ha explicat que es van fletar trenta autobusos per part de l'organització, dels quals només se'n van omplir set. "Si hi va haver una imatge desafortunada, des del Govern sempre l'hem condemnat. Però no vam veure cap agressió i l'acte es va dur a terme. La lectura és positiva perquè es va fer amb tota normalitat", ha recalcat Budó, que també s'ha referit als aplaudiments al rei dins l'auditori.

"Lamentem del discurs no que l'aplaudissin les persones que hi havia dins, sinó que no escolti les persones que hi ha fora. Des del Govern vam decidir que no assistiríem a aquest tipus d'actes", ha recalcat la dirigent independentista. Des del 22 de juny del 2018, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja no és el vicepresident d'honor de la Fundació Princesa de Girona, que és l'organitzadora de l'acte d'ahir.