Partits i entitats perfilen la primera reunió de la mesa de diàleg amb l'Estat en una cimera a Palau

L'independentisme explora en un dinar a la Casa dels Canonges el calendari de la negociació entre governs mentre la figura del mediador continua generant controvèrsia

Cimera independentista a Palau per decidir com enfocar la negociació amb l'Estat
Cimera independentista a Palau per decidir com enfocar la negociació amb l'Estat | Govern
17 de febrer de 2020, 15:59
Actualitzat: 19:48h
Partits i entitats independentistes s'han citat aquest dilluns a Palau, a instàncies del president de la Generalitat, Quim Torra, per abordar la primera reunió de la taula de diàleg amb l'Estat, que s'ha de posar en marxa aquest mes de febrer o, a tot estirar, a principis de març. La trobada, que ha tingut format de dinar a la Casa dels Canonges, ha servit per explorar el calendari de la negociació entre governs mentre la figura del mediador continua generant controvèrsia.

Torra ja havia anunciat la voluntat de traslladar al sobiranisme polític i civil com va anar la reunió amb Pedro Sánchez del 6 de febrer. El president també tenia la intenció de concretar les demandes que es plantejaran en la taula de governs, entre les quals destaquen l'autodeterminació i l'amnistia.

Al llarg dels últims dies, però, hi ha hagut polèmica sobre la necessitat de situar el mediador dins d'aquestes exigències. El Parlament, amb els vots a favor de Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP, va votar a favor d'incloure aquesta figura en el diàleg, i així ho va ressaltar Torra dimecres en la sessió de control quan ERC el va interpel·lar. JxCat considera que el mediador és "indispensable", mentre que els republicans assenyalen que la prioritat és que es posi en marxa el mecanisme de negociació.

Aquest mateix dilluns, per exemple, ha estat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, qui ha reclamat que la taula arrenqui la setmana vinent. La formació republicana ha destacat que els socis de Govern estan d'acord en els temes que s'han d'abordar en la negociació entre la Generalitat i l'Estat -autodeterminació i amnistia- i ha demanat que els partits independentistes no l'"autoboicotegin". "Res desitjaria més l'Estat que aquesta taula no existís, haver-se-la d'estalviar. I els agradaria encara més que no l'haguessin de convocar perquè ens l’autoboicotegem nosaltres mateixos", ha remarcat Vilalta.


ERC entén que la prioritat de l'independentisme ha de ser que es posi en marxa la taula de negociació entre governs per abordar la "resolució del conflicte polític" dins del termini acordat. Els republicans han insistit també que la primera reunió s'ha de convocar abans que es reuneixi la comissió bilateral Estat-Generalitat, malgrat que el president català havia reclamat activar "el més aviat possible" la comissió bilateral Generalitat-Estat. "Que hi posin data aquells que en tenen la responsabilitat", havia exposat Vilalta des de la seu d'ERC, hores abans que comencés la cimera a Palau.

La mateixa Vilalta i Josep M. Jové han estat els representants d'ERC aquest dilluns a la cita de partits i entitats. La cimera, presidida per Torra, també ha comptat amb Pere Aragonès i Meritxell Budó -vicepresident i consellera de la Presidència- com a representants del Govern. En nom de JxCat també hi ha acudit Elsa Artadi, cap de files de la formació a l'Ajuntament de Barcelona, mentre que Marcel Mauri ha representat Òmnium.

Representants governamentals (i no de partit) a la taula de diàleg

Torra es va comprometre a posar en coneixement dels partits i les entitats independentistes el desenvolupament de la reunió amb Sánchez, en la qual el president del govern espanyol va acudir amb 44 punts que seran tractats en la comissió bilateral Estat-Generalitat. Tot i la urgència inicial, aquesta comissió és probable que s'acabi celebrant després de la taula de diàleg, i s'hi treballa en paral·lel. La cimera sobre el procés, en tot cas, es treballarà a través de dos equips tècnics, i encara s'han de decidir quines delegacions presentarà cada part a l'hora de dialogar.

Per la part catalana hi ha confirmats Torra i el vicepresident Pere Aragonès com a assistents, i s'esperen almenys un membre més de JxCat i un altre d'ERC. Molt probablement seran càrrecs governamentals, tal com han apuntat fonts coneixedores de les converses a NacióDigital. En relació a la part estatal, segur que hi seran Sánchez i el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, que també és el líder de Podem.