La Generalitat i el món local posen les bases d'un «gran acord de país» per la reconstrucció

Acorden constituir una "taula bilateral" vinculada a la comissió que ha de treballar per la reactivació econòmica

El president de la Generalitat, Quim Torra, reunit avui amb el món local.
El president de la Generalitat, Quim Torra, reunit avui amb el món local. | Govern
07 de maig de 2020, 13:15
Actualitzat: 14:26h
El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest dimarts amb ajuntaments -inclòs el de Barcelona-, diputacions i entitats municipalistes durant el matí en la qual s'ha establert una "taula bilateral" per arribar a un "gran acord de país" per impulsar la reactivació econòmica. Aquesta taula la liderarà el Departament de la Presidència, segons ha detallat la seva titular, Meritxell Budó. Aquesta tarda ja es farà una comissió tècnica per al desconfinament local de la qual en sortirà un document.

Aquest document haurà de ser validat, en tot cas, pel Procicat. Budó ha apuntat que la taula bilateral amb els municipis hauria de ser vinculada a la comissió per la reactivació econòmica, presidida per Torra i aprovada dissabte passat. El líder independentista es va comprometre la setmana passada a presentar, a través d'aquesta comissió, les modificacions necessàries en els pressupostos per abordar la crisi sanitària.

"El món local avui, i per vocació pròpia, és actor principal. I des del meu punt de vista i del conjunt de meu Govern, és absolutament necessari que s'incorporin de manera estratègica a la definició d'aquest pla de reactivació", ha recalcat el president durant la reunió, segons s'ha informat en un comunicat. També ha demanat "màxima" cooperació institucional, des del "reconeixement de l'altre" i la "complementarietat".

Durant la seva intervenció, el president s'ha mostrat convençut que la coordinació de totes les administracions serà "més necessària que mai", i ha subratllat que el procés de desconfinament exigirà un "grau de coordinació molt notable" per ser eficaços, objectius i poder donar una resposta a l'alçada de la ciutadania.

A la sessió de treball hi han participat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; el vicepresident quart de la Diputació de Lleida, Ferran Accensi; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el president de l'ACM, Lluís Soler; la presidenta de la FMC, Olga Arnau, i el president de Micropobles, Mario Urrea.

En clau estatal, existeix inquietud dins del Govern per l'aliança entre l'executiu espanyol amb Ciutadans per tirar endavant la quarta pròrroga de l'estat d'alarma avalada ahir pel Congrés dels Diputats. Budó ha expressat aquest dimarts la seva "preocupació" per si aquesta aliança va més enllà de la votació d'ahir i si s'afermarà de cara als pressupostos generals de l'Estat. En aquest sentit, la consellera, ha remarcat que Sánchez ha de triar entre el diàleg amb Catalunya o bé pactar amb Ciutadans.

En la votació d'ahir, els socis de Govern a Catalunya -ERC i JxCat- van votar en contra de la pròrroga. En el cas dels republicans, perquè no s'havia negociat amb ells. En el cas de JxCat, perquè no hi havia el compromís amb el retorn de competències a les comunitats per abordar el desconfinament. "El govern espanyol ha de decidir si prioritza resoldre el conflicte polític o bé pacta amb un partit que va néixer per fomentar la divisió", ha indicat la consellera de la Presidència en la intervenció inicial.

Mentrestant, Espanya ha registrat aquest dijous 213 morts per coronavirus. La xifra suposa un lleuger descens respecte ahir, però es continua mantenint per segon dia consecutiu per sobre de la barra de les 200 víctimes mortals. La xifra total s'eleva a 26.070 decessos des que va començar la crisi. Pel que fa al nombre de nous contagis diagnosticats per PCR, se n'han comptabilitzat 754 en 24 hores. Això suposa un lleuger augment respecte ahir, tot i que la tendència es manté i l'increment suposa un 0,34%. En total de positius des que va començar l'epidèmia és de 221.447. 

El nombre d'hospitalitzats també es manté. En les últimes 24 hores han hagut d'ingressar 548 persones amb la malaltia, la majoria entre Catalunya (163) i Madrid (128), que continuen sent les dues comunitats més afectades per la crisi. Pel que fa a les UCI, hi han hagut d'ingressar 58 persones, 40 de les quals entre Catalunya i Madrid. Vuit comunitats autònomes no han reportat cap nou ingrés a UCI en les últimes 24 hores. Des que va esclatar la crisi, 128.511 persones han superat la malaltia. Els sanitaris contagiats per coronavirus són 45.924 des que va començar la crisi.