Només un 5,9% dels catalans han superat el coronavirus

La primera onada de l'estudi de seroprevalença impulsat pel Ministeri de Sanitat projecta que més de 453.000 persones a Catalunya han generat ja anticossos contra la malaltia

Un pacient a la UCI
Un pacient a la UCI | Albert Alemany
13 de maig de 2020, 19:51
Actualitzat: 21:25h
Catalunya, seguint la mateixa tendència que a la resta de l'estat espanyol, està lluny de tenir immunitat de grup. Els resultats provisionals de la primera onada de l'estudi de seroprevalença capitanejat pel Ministeri de Sanitat apunta que un 5,9% de la població catalana ha superat la malaltia. Aquesta dada projecta que 453.727 persones haurien generat anticossos contra la Covid-19 a Catalunya. El percentatge de seroprevalença a Espanya és del 5%, xifra que suposa que 2,3 milions de ciutadans a l'Estat han patit el virus. És a dir, poques persones, fet que aboca a extremar la prudència durant la desescalada.

La conclusió d'aquesta primera onada és, doncs, que es corrobora que s'està lluny del 60% d'immunitat que es consideraria necessari per poder frenar la transmissió del virus. L'estudi, que anirà evolucionant en les pròximes setmanes, permetrà dibuixar un mapa de la incidència del coronavirus arreu d'Espanya i determinar les mesures a prendre mentre no hi hagi una vacuna efectiva.

Desglossat per províncies, Barcelona ha estat fins ara el territori català més afectat: un 7,1% de la població hauria superat ja el virus. A Lleida ha estat un 3,7%, a Girona un 2,5% i, per últim, a Tarragona un 1,6%. La directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, Marina Pollán, ha explicat que aquest estudi de caràcter parcial apunta que "no hi ha gran diferència" d'afectació entre homes i dones. En el cas de Catalunya, es detecta que un 6% dels homes haurien generat anticossos i, en el cas de les dones, un 5,7%.

Tampoc s'apunten diferències substancials per qüestió edat, però sí que la prevalença detectada és menor en el cas dels nens i joves. En l'estudi han participat un total de 60.983 persones de 35.000 llars l'evolució de les quals encara seran avaluades en dues onades més.  

"No hi ha immunitat de grup", ha assegurat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, una hipòtesi que ja mantenien abans de realitzar l'estudi. És per aquest motiu que ha subratllat la importància de fer la desescalada gradual i asimètrica i amb la "prudència" com a principal criteri. De fet, el ministre no ha volgut entrar a valorar la petició que ha fet Catalunya perquè Girona, Lleida i la Catalunya Central entrin en fase 1 el pròxim dilluns i que, en canvi, Barcelona i les regions metropolitanes segueixin en fase 0. 

I és que el nivell de seroprevalença és molt diferent a nivell territorial. Ceuta, Múrcia, Melilla, Astúries i Canàries presenten prevalences inferiors al 2%. Per contra, Castella-La Manxa i Madrid superen el 10%. A nivell provincial, n'hi ha que tenen un percentatge fins a deu vegades superior que altres. La que acumula un percentatge més alt és Sòria (14,2%), seguida de Conca (13,5%). A la Comunitat de Madrid un 11,3% de la població hauria generat anticossos, segons l'estudi. En el cas de Catalunya, a Barcelona un 7,1% de la població ha superat la malaltia, a Lleida ha estat un 3,7%, a Girona un 2,5% i, per últim, a Tarragona un 1,6%. Així doncs, un 5,9% dels catalans (més de 453.000 persones) tenen ja anticossos contra la malaltia.

Mapa sobre el nivell d'immunitat a l'estat espanyol per províncies

 

 

L'estudi, dissenyat per l'Institut Carlos III, va començar el 27 d'abril amb la finalitat de detectar l'afectació que ha tingut l'epidèmia a Espanya, una radiografia que es considera clau per poder preveure com seran els pròxims mesos i quines mesures caldrà prendre mentre que no es trobi una vacuna eficaç contra la Covid-19. 

La xifra de casos projectats per l'estudi és molt més gran que els detectats per proves PCR que consten en aquests moments al registre del Ministeri de Sanitat. En total, consten 228.691 positius mentre que la investigació apunta que podrien ser 2.350.000. I és que tot just comencen els tests massius a la població, clau per poder fer una radiografia acurada tenint present que hi ha infectats asimptomàtics o lleus. 

L'estudi, dissenyat per l'Institut Carlos III, va començar el 27 d'abril amb la finalitat de detectar l'afectació que ha tingut l'epidèmia a Espanya, una radiografia que es considera clau per poder preveure com seran els pròxims mesos i quines mesures caldrà prendre mentre que no es trobi una vacuna eficaç contra la Covid-19. 

La xifra de casos projectats per l'estudi és molt més gran que els detectats per proves PCR que consten en aquests moments al registre del Ministeri de Sanitat. En total, consten 228.691 positius -55.280 a Catalunya- mentre que la investigació apunta que podrien ser 2.350.000. I és que tot just comencen els tests massius a la població, clau per poder fer una radiografia acurada tenint present que hi ha infectats asimptomàtics o lleus. 

L'estudi detecta que el 87% dels participants en l'estudi que han tingut una PCR positiva per coronavirus presenten anticossos i que, en els casos sospitosos, la prevalença augmenta amb la quantitat de símptomes patits. És particularment alta, un 43%, en les persones que perden l'olfacte. A més, es va detectar anticossos en un 2,5% dels participants que no havien tingut símptomes en cap moment.

Als participants a l'estudi se'ls ha fet un test ràpid per determinar els anticossos en sang a través d'una mostra capilar a través d'una punxada en un dit. Addicionalment, a aquells que han donat el seu consentiment, se'ls ha pres una mostra de sang venosa (punxada al braç) per tal de ser analitzada en laboratori i determinar el nivell d'anticossos. Tot i això, els resultats presentats no inclouen encara la informació d'aquestes segones proves. Un total de 2.600 professionals sanitaris en 1.400 centres d'atenció primària s'han encarregat de fer l'estudi.