«Recuperar pes en la governació d'Espanya», la recepta de Foment per al sobiranisme

El "think tank" de la patronal reclama al Govern català "aprofitar les competències autonòmiques"

20 de juliol de 2021, 13:01
Actualitzat: 13:02h
El president de Foment i el director de l'IEE, segon per l'esquerra, aquest dimarts.
El president de Foment i el director de l'IEE, segon per l'esquerra, aquest dimarts. | Foment
El think tank de Foment del Treball, l'Institut d'Estudis Estratègics (IEE), ha presentat el seu primer informe de conjuntura. Amb el títol Entendre el moment, aprofitar la recuperació, evitar l'eufòria, el laboratori de la patronal recomana al Govern català que aprofiti les "competències autonòmiques" i exerceixi bé l'autogovern. L'informe ha estat presentat aquest dimarts pel president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el director de l'institut, Jordi Alberich.

Els empresaris demanen a la classe política catalana "recuperar pes en la governació d'Espanya", assenyalant que la fragmentació del Congrés ho facilita. Un pes que -suggereix- s'ha d'exercir "de manera constructiva, lluny d'un llenguatge i unes formes que aviven la confrontació permanent". Adreçant-se explícitament als "partits d'obediència catalana", Foment assegura que "estan davant la possibilitat d'incidir de manera decisiva en el rumb d'Espanya i, en conseqüència, dels ciutadans catalans".

Per Foment, el moment actual és decisiu, estem davant "d'una de les legislatures més determinants de la nostra història". Considera que les prioritats de la nova legislatura catalana passen per garantir l'estabilitat, en un moment -segons la patronal- en què "els corrents de fons de la societat catalana apunten clarament a la distenció". "Exercir bé l'autogovern" és compatible amb "l'inici d'una etapa de diàleg i negociació". 

El think tank reclama reforçar el sistema sanitari l'economia de la vida, i assenyala tres grans actius: un sistema públic universal, una tradició emprenedora i un estructurat teixit d'innovació i recerca que haurien de permetre "impulsar un clúster d'empreses d'acord amb els objectius dels fons europeus per a la recuperació econòmica". L'Institut d'Estudis Estratègics reclama que els poders públics s'aboquin a preservar la diversitat del teixit productiu i apostin per un redimensionament de les empreses catalanes, en general massa petites, "aprofitant nous instruments financers i la conjuntura d'enorme liquiditat a tipus molt reduït".

El laboratori d'idees crida a aprofitar l'oportunitat que supoosen els fons europeus de Next Generation i "els ensenyaments de la pandèmia", que convida a evitar qualsevol separació entre Administració, empresa i comunitat científica. "Només des de la lleial cooperació entre aquests tres mons, amb fórmules ben estructurades de col·laboració publicoprivada, podrem respondre als enormes reptes actuals", assegura el think tank proempresarial.