La Moncloa prioritza la comissió bilateral en el diàleg amb la Generalitat

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, subratlla que hi ha "esgotament" a la societat catalana per la confrontació política i que cal parlar de "qüestions que interessen a la ciutadania", com beques o infraestructures

Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la Moncloa.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la Moncloa. | Moncloa
20 de juliol de 2021, 14:47
Actualitzat: 16:54h
Per la seva banda, El govern espanyol vol tractar amb la Generalitat de "les qüestions que importen a la ciutadania com les beques,les infraestructures i la llei de l'audiovisual" en la comissió bilateral que es reunirà el 2 d'agost. Ho ha dit la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, qui ha explicat que va conversar la setmana passada amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i que "les primeres sensacions són positives".

Sense esmentar explícitament els indults, la ministra portaveu ha afirmat que l'executiu espanyol "ha fet esforços molt importants" per afavorir la "convivència", i que a la societat catalana hi ha "esgotament" per la confrontació, i que toca recuperar "el  temps perdut per atendre l'important". Ha assegurat que els assumptes a tractar "estan avançats".

Isabel Rodríguez ha fet aquestes manifestacions l'endemà que fes unes declaracions quehanenrarit el clima de diàleg abans que aquest comenci. Rodríguez va dir dilluns a la Cadena SER que els independentistes "haurien d'haver après la lliçó" i "fer el seu propi esforç" per fer avançar el diàleg. En les mateixes declaracions, la ministra portaveu va assegurar, parlant dels exiliats, que "han de ser jutjats quan tornin" i va reblar sobre la possibilitat d'un referèndum que "en el marc de la Constitució, de la llei, hi cap tot, fora d'ella, res". Les seves paraules es van proferir a dues setmanes que es reuneixi la comissió bilateral. 

Els partits sobiranistes van reaccionar de seguida a les declaracions de la portaveu. Esquerra Republicana va manifestar que l'executiu espanyol havia d'aprendre la seva lliçó, que "la repressió no serveix per res", i que calia "reprendre la via de la política, de la paraula, de la democràcia, del diàleg i de la negociació".

Per la seva banda, Carles Puigdemont va referir-se a la "cantarella antiga" sobre indults, exiliats i referèndum, tot recordant les exigències del Tribunal de Comptes, que va qualificar de "caverna de caspa franquista".