El Tribunal de Comptes dona dos dies més als 34 alts càrrecs de la Generalitat per presentar els avals

L'organisme avisa que si no es formalitzen en aquest termini es procedirà a l'embargament dels bens dels afectats

22 de juliol de 2021, 11:00
Actualitzat: 23 de juliol, 11:18h
L'entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid, protegida per la policia
L'entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid, protegida per la policia | ACN
El Tribunal de Comptes ha començat a estudiar l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF). Concretament, la delegada instructora, Esperanza García Moreno, està analitzant les certificacions que han arribat en relació a l'acord que va adoptar ahir el Govern per avalar la quantitat dels suposats responsables de l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. Els afectats són 34 alts càrrecs que haurien destinat diners públics a la promoció del procés arreu del món entre els anys 2011 i 2017.

Bona part dels implicats, els 29 que s'han adherit a la via del Govern, ja han rebut els avals de l'ICF i els han enviat per via telemàtica a l'organisme fiscalitzador. Divendres el matí presentaran els originals, tal com han confirmat fonts coneixedores dels detalls a NacióDigital. Fonts del tribunal han explicat que el tribunal ha donat un termini de dos dies més "improrrogable" per acabar-los de presentar. Si no es presenta en aquest termini, es procedirà a l'embargament de bens.

Quatre dels implicats ja han presentat fiances. La trentena d'afectats han de pagar de forma conjunta 5,4 milions d'euros en concepte de responsabilitat comptable. El tribunal encara no ha ordenat cap embargament malgrat algunes informacions que han transcendit aquest matí.

Els embargaments en aquest punt del procediment es poden revertir si, més tard, es presenta una fiança. Fonts del tribunal apunten també que tant els embargaments com les fiances són "mesures cautelars" fins que hi hagi sentència ferma i "no implica que l'afectat perdi els bens de manera immediata" sinó que busca garantir que en cas de sentència condemnatòria "els perjudicis que s'han produït en els fons públics siguin reintegrats". El termini per presentar les fiances acabava a la mitjanit, i l'organisme encara no ha decidit si acceptarà o no l'aval de la Generalitat. "Es decidirà quan toqui", apunten fonts oficials. 

El conseller d'Economia, Jaume Giró, va confirmar dimecres que l'ICF avalaria el fons complementari de riscos per garantir la quantitat exigida pel tribunal. Ho va fer després de dir, dimarts, que el Govern no activaria el fons perquè no havia trobat aval bancari. El canvi de criteri va venir precedit de tensions entre Presidència i Economia.

Els principals afectats en el cas són l'exsecretari general del Diplocat Albert Royo, a qui se li demana una fiança de 3,6 milions d'euros; i la interventora de la Generalitat Mireia Vidal, amb una fiança de 3,1 milions. A l'exportaveu del Govern Francesc Homs se li reclamen 2,9 milions d'euros; a l'expresident Artur Mas i l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, 2,8; a l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, 2,1; i a l'expresident Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras, 1,9 milions. La causa, però, afecta 34 alts càrrecs entre exconsellers, secretaris generals, interventors i delegats a l'exterior.